Skip to content
Tema

Anti-Åkesson är inte en ideologi

Det pratas ofta om att politiken blir mer och mer polariserad. Trots uteblivna ministerposter är det Vänsterpartiet som är den förra mandatperiodens vinnare på vänsterkanten. På andra sidan verkar allt fler konservativa vända sig till nationalismen, i hopp om att få lite av tidens högerpopulistiska vindar i seglen.

För liberaler blåser det motvind oavsett åt vilket håll vi vänder oss. Liberala partier har visserligen en vågmästarroll både i riksdagen och i många kommuner, däribland Malmö. Men den liberala politiken verkar ofta utebli. Vad beror det på?

På andra sidan Atlanten finns det många likheter med läget i Sverige. På sociala medier diagnostiserar Trumpanhängare meningsmotståndare med Trump Derangement Syndrome, TDS. De som »drabbas« av TDS påstås vara så förblindade av hat mot Trumps person att de inte längre ser sakfrågor och fakta, utan automatiskt vänder sig emot allt Trump säger oavsett innehåll.

Detta kan tyckas löjligt, men kanske finns där också ett korn av sanning. Det finns en reell fara i att endast definiera sig i relation till någon annan.

Ändå handlade mycket i höstens valdebatter om vad man inte är. Att vara liberal är att inte vara nationalist. Att vara liberal är att inte vara socialist. Att vara liberal är att inte… Jo visst, men vilket regeringsalternativ stödjer man då? Och vilket kommunstyre? Det är viktigt att ta avstånd från det som är fel, men man måste också berätta vad man vill göra i stället.

Sverige behöver liberala reformer och på få ställen behövs de mer än i Malmö. Efter decennier av Socialdemokratiskt styre är staden körd i botten. Med hög arbetslöshet, utanförskap och antisemitism är Malmö en allt annat än välmående stad. Varje partis uppgift bör vara att vända situationen. Vi vet av erfarenhet att Socialdemokrater sällan klarar av att vända skutan, och Sverigedemokraterna har aldrig suttit inne på någon verklig lösning.

När konservativa politiker spårar ur till nationalism, inte minst som de gör i många kommuner här i Skåne, kan ingen liberal med självrespekt följa efter. Jag hoppas bara att vi inte drabbas av Åkesson Derangement Syndrome och sätter oss i knät på Socialdemokraterna i stället. Liberalismens roll i politiken måste vara större än att välja mellan nationalism och socialism.

Mattias Jonsson studerar datateknik och är ordförande för Centerstudenter i Skåne.
@skmattias
skmj.mattias@gmail.com