Skip to content
Tema

Vinnare och förlorare i digital väljarkamp

Att navigera rätt i twitterstormar, jaga likes på Facebook och bli »godkända« av heta influencers blir allt viktigare för partiledarna. Sociala medier ger en chans att nå ut med budskap i kanaler som väljarna föredrar framför Aktuellt och Agenda. LD:s Emma Høen Bustos har djupstuderat partiledarnas tillvaro i sociala medier. Prestationerna är blandade och inte utan skämsfaktor.

 

Bloggdrottningen Annie Lööf

Aktiv på: Facebook, Twitter, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 264 747*

Antal följare i sociala medier: 237 865*

Höjdpunkt: När bloggaren och mediepersonligheten Bianca Ingrosso guidades runt i riksdagen av Lööf och uppmuntrade sina 795 000 följare att rösta på C-ledaren.

Lööf varvar politiska budskap om medmänsklighet med mer personliga inlägg. Lööf riktar tydligt in sig på målgruppen unga storstadskvinnor och lägger ofta upp inlägg där hon minglar med modedrottningar, mediepersonligheter och influencers som »Blondinbella«, Isabella Löwengrip. Uppbackad av en stark fanclub inom partiet som aktivt retweetar och delar partiledarens inlägg regerar hon outmanat över inte minst Instagram. Enligt medieanalysföretaget Meltwater är Lööf den partiledare som engagerade mest på sociala medier under valåret. Det märks att C har råd att göra det bra.

 

Mysfarbrorn Jonas Sjöstedt

Aktiv på: Facebook, Twitter

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 37 822*

Antal följare i sociala medier: 147 492*

Höjdpunkt: När Sjöstedt höll i frågestund på Instagram Stories och blev halva internets mysfarbror med sina svar på frågor som »Vilket djur skulle du helst vilja bli?« (Valross), »Är du kittlig?« (Ja, på rätt ställe) och »Hur tar man sig igenom ett heartbreak?« (Låt det göra ont. Men sen måste man gå vidare annars blir man bitter och det är det tråkigaste som finns.)

Vänsterpartiet har enligt SR synts minst i traditionella medier under valrörelsen men fullkomligt exploderat på sociala medier. Sjöstedt fokuserar på Twitter och Facebook men syns ofta på partiets Instagram där frågestunderna med personligt tilltal genererat enorm uppmärksamhet och positiva reaktioner bland unga väljare.

 

Överarbetade Stefan Löfven

Aktiv på: Facebook, Twitter, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 162 425*

Antal följare i sociala medier: 180 451*

Höjdpunkt: När statsministern efter år av fejkkonton som utgett sig för att vara Löfven på Twitter till slut lanserade sitt eget konto: SwedishPM. Kontot hade efter bara några timmar tusentals följare men debuten gick trots följarframgångarna inte helt enligt plan. En tjänsteman med skakiga fingrar lyckades stava första tweeten fel. »Om my way to Brussels« blev statsministerns första meddelande ut i Twittersfären.

Löfven har nog inte spenderat särskilt många timmar på att uppdatera sina sociala medier-konton själv. En statsminister bör hålla sig inom vissa ramar, även på sociala medier. Det gör hans inlägg till gråa  tjänstemannaprodukter; sönderavstämda och tandlösa. Trots detta har Löfven ändå stor räckvidd både i antal följare och spridning på sina inlägg. En jätte på Facebook där endast Jimmie »samhällskollaps« Åkesson utmanar i storlek.

 

Insta-mamman Ebba Busch Thor

Aktiv på: Facebook, Twitter, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 23 061*

Antal följare i sociala medier: 149 955*

Höjdpunkt: Ordet pinsamt räckte inte till när Ebba Busch Thor lade upp en valfilm på Instagram där hon tillsammans med en obekvämt leende, svettrosig man buggar loss till dansbandsmusik för att sprida budskapet »Ta bort dansbandsmomsen«. Användaren alibin10s hade en träffande kommentar: »Partiet för de stora samhällsproblemen«.

Busch Thor är en mycket aktiv Instagramanvändare, där hon lyckas väl med att blanda skarpa budskap med personliga kärnfamiljs- och mammabilder. Hon har precis som Annie Lööf knäckt Instagram-koden och riktar sig framförallt till de yngre, kvinnliga väljarna.

 

Den fallna gröna stjärnan Isabella Lövin

Aktiv på: Facebook, Twitter, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 87 611*

Antal följare i sociala medier: 81 771*

Höjdpunkter: Om all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet så var den stora sociala medier-stormen som riktades mot språkröret efter att det kom fram att hennes make kör en miljöfarlig dieseldriven pick-up en stor »succé«.

I februari 2017 glimrade Lövin till genom att driva med Trumpadministrationens abortfientliga och mansdominerade kabinett på Facebook. Succébilden på Lövin tillsammans med sina kvinnliga kollegor hyllades av internationella medier och vann till och med Miley Cyrus godkännande. Men i valrörelsen har Lövin varit förvånansvärt blek och har enligt Meltwater precis som språkrörskollegan Fridolin engagerat få. Både Fridolin och Lövin kunde gott lära av Alice Bah Kuhnke som med inlägg i knytblus- och Luciadebatter blivit hela den identitetspolitiska vänsterns favoritpolitiker på Instagram.

 

Göteborgsskämtaren framför andra Jan Björklund

Aktiv på: Facebook, Twitter

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 127 969*

Antal följare i sociala medier: 68 712*

Höjdpunkt: När Björklund auktionerade ut sin mytomspunna blå skjorta på Tradera med en briljant skriven annonstext. Formuleringar som »Storlek: L (Såklart – varför skulle jag välja S eller M?)« och »Pris: Högstbjudande. (Jag gillar den fria marknaden)« fick hela internet att fnissa. Högsta bud blev 42 000 kr som oavkortat skänktes till Expo.

Jan Björklund har skaffat sig en riktigt bra copywriter som finurlar fram ordvitsar på rullande band och dessutom lyckas kroka tag i aktuella frågor med skarp fingertoppskänsla. Under fotbolls-VM kommenterade partiledaren med glimten i ögat att det i fotboll »är viktigt med ett starkt försvar« och vem om inte Björklund var först av partiledarna att »flossdansa« framför kamerorna? Det enda problemet verkar vara att Björklunds fyndigheter inte lyckats väcka något särskilt intresse för hans politik…

 

Ständig prestationsångest med Ulf Kristersson

Aktiv på: Facebook, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 84 789*

Antal följare i sociala medier: 74 299*

Höjdpunkt: När Margaux Dietz, bloggare och Youtube-profil lade upp en bild på Instagram där hon avnjöt en middag med Ulf Kristersson, Alexandra Bring, Ellen Bergström och ett antal profilerade sociala medier-kändisar.

Kristerssons Instagram-flöde är koherent, proffsigt och i princip varje bild har samma färgfilter. Har Kristersson gått en influencerkurs? M-ledaren har anammat en allvarligare (hårdare) ton än sina allianskollegor och vill uppenbart framställa sig själv som en seriös statsministerkandidat. Han har tre favoritkategorier av bilder: poliser, löprundor och »mitt i klivet med allvarlig min, snygg kostym och skinnportfölj«. Men frågan är om inte Kristersson, med sin eviga solbränna och hurtiga morgonlöprundor, inte skrämde iväg potentiella väljare genom att, precis som en äkta influencer, skapa mindervärdeskomplex och prestationsångest hos sina följare?

 

Lillgamlingen Gustav Fridolin

Aktiv på: Facebook, Instagram

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 21 376*

Antal följare i sociala medier: 45 566

Höjdpunkt: Instagram-kärlekshyllningen till frun Jennie som dragit lasset hemma under valrörelsen och efter elva års äktenskap i detta val bestämde sig för att rösta på Miljöpartiet.

Kärleksförklaringar i all ära men att det tog elva år för Fridolin att övertyga sin fru säger ganska mycket om MP:s (o)skickliga kampanjande. Att partiet och dess språkrör syntes lite i valrörelsen, trots sommarens torka och bränder, verkade inte ens engagera Fridolin själv. Till Ekot kommenterade han att »Det viktigaste väl är vilka lagstiftningar man i slutändan får igenom«. Ingen verkar längre bry sig om den lillgamle besserwissern som med högtravande budskap om mänskliga rättigheter, klimatförändringar och jämställdhet desperat försöker få någon att lyssna. Vem gillar en mallgroda när hårdare tag på agendan och budskap om invandring, genusflum och gängkriminalitet dominerar?

 

Det eviga offret Jimmie Åkesson

Aktiv på: Facebook, Twitter

Antal inlägg med exponering i sociala medier under valåret (januari-september): 148 922*

Antal följare i sociala medier (Facebook, Instagram, Twitter): 216 965 *

Höjdpunkt: Får överlägset störst genomslag av alla partiledare på Facebook. Livesändningar från allt ifrån utbrända bilvrak i Göteborg till partiledarens egen tvättstuga har skapat stort engagemang i följarkretsen och Åkesson regerar ostört bland konspirationsteoretiker, memes och etablissemangskritiker. Men i framtiden kan partiledaren få det allt svårare att hålla undan avknoppade upprorsmakare som anser att Åkesson svikit med sin alltför mellanmjölkiga framtoning. Utmanare som Alternativ för Sverige är få men högljudda och räds inte öppna attacker mot Åkessons person. Kanske passar det partiledaren bra att behålla offerkoftan på. För om Åkesson så småningom släpps in i värmen blir underdog-rollen som motarbetad martyr för »pk-etablissemangets« attacker svår att bibehålla.

*Siffror från Meltwater