Vad har den här valrörelsen handlat om, egentligen? Med en simningsliknelse har Moderaterna lovat att köra sin politik ända in i kaklet. På djupt vatten simmar helt klart paritet. Lagom till december kan vi räkna med att Ulf Kristersson befinner sig på hal is.
Socialdemokraterna har å sin sida fortsatt kampen för att se till att just Sveriges arbetare ska betala världens högsta skatter. Trots att digitalisering och automatisering talar för att vi i framtiden behöver finna sätt att bättre beskatta kapital, och lätta trycket på arbete, så tågar Stefan Löfven och Magdalena Andersson på som vore det på Erlanders tid. Där kan man också tala om att köra något »ända in i kaklet«.
När dessa rader rullar genom pressarna är vi redan i full gång med planeringen av LD:s stora valanalysnummer. Ja, oavsett hur det går och hur rörigt det blir e er valet så kommer redaktionen retirera till en gård i Dalarna och försöka förstå och begripliggöra varför det blev som det blev. Är du intresserad av att medverka i det numret ska du höra av dig snarast efter valnatten. Men, tack och lov går det att tänka många kloka tankar innan dess. Och ärligt talat, nog för att valrörelser är en festhögtid i varje demokrati, men nog är det befriande med argument som är något djupare än »Välfärd före skattesänkningar«.
Till skillnad från de esta andra nummer av LD har detta inget avgränsat tema utan samlar fristående artiklar kring stort och lite större. Allra störst blir det i »På djupet«, den del av LD där vi publicerar de riktigt långa och djuplodande artiklarna (namnet är alltså ingen simningsreferens!). Där står själva demokratin på spel. Och målet är att i framtiden bättre skydda den.
Till detta nummer av LD har vi också hämtat berättelser från två andra kontinenter, från öst och väst. Reportagen är signerade Eva Forslund och Csaba Bene Perlenberg och är i sig en fest för den politiskt intresserade.
Vi måste också slå ett särskilt slag för sommarnovellen, signerad kulturredaktör Karin Pihl. Kanske är det LD:s allra första?
Läs, tänk och känn för allt i världen också stundens allvar. Det kommer inte att bli lätt- are att vara liberal e er valet. Men liberalismen och tydliga liberala röster kommer sannolikt att behövas mer än på länge. Oavsett hur det går kommer LD att vandra vid din sida.
Gabriel Ehrling Perers, chefredaktör och ansvarig utgivare
Julia Eriksson Ståhl, medredaktör för numret
@liberaldebatt
red@liberaldebatt.se