Skip to content
Krönika

Att få eller inte få ett jobb

När jag för en tid sedan sökte nytt jobb fick jag höra att man bara har chans att få jobb om man först sökt era hundra platsannonser. Det hade nämligen min bekant gjort, och efter över ett halvårs frenetiskt jobbsökande lyckades hon till slut bli anställd. Visserligen inte på ett jobb hon var kvalificerad för, visserligen inte något hon drömt att arbeta med, visserligen utan intressanta karriärmöjligheter. Men ändå. Ett jobb.

Detta fick mig att fundera över människors syn på meritokrati och fördelningspolitik. Det i Sverige välanvända begreppet ‘’att få ett jobb’’ återspeglas i arbetsmarknadspolitiken. De rödgröna partierna i Sverige vill hjälpa er i arbete genom satsningar på garantier, utbildning och subventioner. Enligt dem handlar det om att göra det möjligt för människor som inte nödvändigtvis vill, kan eller ska ha ett första jobb – att det tack vare betydande investeringar från samhället.

Samtidigt som den svenska arbetsmarknaden kryllar av ambitiösa människor och företag som skriker efter arbetskraft, låter det alltjämt att man ska »få« ett jobb, snarare än… Det är ett felaktigt tankemönster som gör att människor anser sig berättigade till något bara för att de står till förfogande.

Vi har blivit inlärda sedan barnsben att vi ska få saker, att vi har rättigheter men inga egna skyldigheter. Men att, som min bekant, ha en gedigen utbildning och kvalificerad arbetslivserfarenhet räcker inte. Man måste gå den extra milen, inte bara söka det som finns ute på platsbanken, utan vara målinriktad och prioritera möjligheter.

Matchningen på arbetsmarknaden funkar helt enkelt inte när bidragssystemet kräver att man pliktskyldigt skickar iväg ansökningar till allehanda jobb som man egentligen inte är intresserad av. Matchningen funkar inte heller när människor som vill jobba, men inte anstränger sig för att hitta rätt, letar på fel ställen.

För att skilja sig från mängden måste man ta kontakt, visa intresse, lära sig vad jobbet innebär och fram- häva det i en för arbetet anpassad ansökan. I min värld är det definitionen av att skaffa, inte få, jobb. Arbetsmarknaden drivs inte av utbudet, utan – som alla andra marknader – av efterfrågan.

Efter bara en handfull förfrågningar skaffade jag mig ett nytt kvalificerat och spännande arbete, medan min bekant fortfarande står och stampar på samma jobb hon fått för era år sedan. Att ta sig vidare i karriären, och i livet, bygger på eget initiativ och ansvar. Det handlar ytterst om att inte få, utan ska a sig, ett jobb.

Jessica Katz är PR-konsult och en av deltagarna i Liberala skrivarakademin 2018.
jessicahkatz@live.com