Ledare

Sverige ska vara ett grönt föregångsland

Text: Gabriel Ehrling Perers

Sedan LD senast utkom har två viktiga personer för liberalismen i Sverige gått ur tiden. Statsminister och tidigare folkpartiledaren Ola Ullsten (1931-2018), samt folkpartiledaren Per Ahlmark (1939-2018).

I arkivet på liberaldebatt.se, som sträcker sig tillbaka till 2001, finns en fin artikel från 2014 då vi lät statsminister Ingvar Carlsson (S) recenserar Ullstens memoarer »Så blev det« (Ekerlids förlag, 2013). Carlssons rubrik lyder »En politiker värd respekt«.

Ahlmark medverkade periodvis flitigt i LD och hade under årtionden en nära relation till tidskriften och tidigare redaktioner. Därför återpublicerar vi nu, till hans minne, en artikel Ahlmark skrev i LD 1966.

Ahlmark blickade då framåt och tecknade bilden av liberalismen anno 1984. En partisammanslagning mellan FP och C skulle då vara ett faktum och det nya partiet styra Sverige. Ahlmark såg framför sig en feministisk våg under 70-talet, skrotade statliga monopol, skilsmässa mellan kyrka och stat… och en flytt av riksdagshuset, från »misären« på Helgeandsholmen, till Järvafältet.

Allt blev inte så. Men Ahlmark fick rätt i mycket. Men det tog längre tid än han trodde.

Hur vi ska begränsa klimatförändringarna och ställa om till ett mer ekologiskt hållbart samhälle är inte bara ödesfrågor för liberalismens utan för hela mänskligheten. På samma sätt som krig och våld berövar en försummad miljö människor frihet. Även här lär det ta längre tid än vi tror att förändra.

I mitt eget hemlän byggs nu en ny flygplats i Sälen. Det blir en hyckleriets symbol. Flyga till fjällen, så att snön smälter ännu lite fortare. 250 miljoner kronor i offentligt investeringsstöd blir det också.

Till min hjälp i framtagningen av detta nummer har jag, utöver min förträffliga redaktion, haft den nybakade kullen studenter från »Liberala skrivarakademin« – det program för unga skribenter som LD anordnar med Ohlininstitutet, Liberala Nyhetsbyrån och MittMedia. Deltagarna gör nu tre veckors praktik på liberala ledarsidor runtom i landet och det är ett privilegium att leda programmet med min kollega Anders Rönmark. Få saker är bättre än att se en ny generation unga liberaler ta sats och plats. Ni lär se dem igen. I LD:s spalter. Och i arbetet för ett bättre, grönare och mer liberalt samhälle.

Gabriel Ehrling Perers, chefredaktör och ansvarig utgivare

@liberaldebatt

red@liberaldebatt.se

Fler artiklar av Gabriel Ehrling Perers

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr