Skip to content
Tema

Klimatsmarta roséviner för Almedalsminglaren

EKologiskt, Biodynamiskt och Naturligt låter ju sannerligen tjusigt, men här gäller det att se upp för grönmålning! Ekologiska viner är inte nödvändigtvis ett säkert kort ur klimatsynpunkt. Eko-märkningen förutsätter enbart att producenten undviker syntetiska bekämpningsmedel, vilket ironiskt nog kan leda till en överanvändning av de alternativa bekämpningsmedel som får brukas.

Att ett vin kommer från en biodynamiskt certifierad vingård innebär i stort sett att vindruvornas chakran ska sammanfalla med månens vändkrets, eller något. Det är rosa ormolja. Köp inte.

Naturviner klassificeras i princip inte utifrån ett standardiserat system. Därför blir miljöfördelarna ofta lika oberäkneliga som Socialdemokraternas migrationspolitik.

Den som vill pimpla vin med gott klimatsamvete kan hålla på ett par tumregler. Lättodlade druvor har generellt sett lågt CO2- avtryck. Ett varmt, torrt och blåsigt klimat minskar behovet av bekämpningsmedel – tänk Sicilien och Provence. Lagring på ståltank är i regel mer klimatsmart än trätunna, eftersom ståltankar kan återvinnas ad infinitum. Därtill gäller närhetsprincipen: ju närmare desto bättre. Köp ditt vin från ett land som inte hade krävt dig på ett inresevisum.

1. Les Lauzeraies (art.nr. 2724), Tavel, Côtes du Rhône, Frankrike. 750 ml. 119 :- (EKO) Lättodlade grenache-druvor lagras på stålfat och ger ett ungdomligt, komplext vin. Färgen är så mörk att gemene Ssverigedemokrat genast velat skicka hem flaskan till Rhônedalen.

2. Pierre & Paul (art.nr. 74125), Côtes de Provence, Frankrike. 750 ml. 109 :- (EKO) Elegant och krispigt med inslag av grapefrukt, tranbär och blodapelsin. Trendig smakprofil i en butelj värdig Alice Bah Kuhnkes Instagram.

3. Spring Village (art.nr. 79451), LanguedocRoussillon, Frankrike. 750 ml. 69 :- Perfekt till MP-mingel! Låg prislapp och blekt helhetsintryck räddas upp av en hög klimatambition – vinet buteljeras på återvinningsbar, lättransporterad PET-flaska.

4. Georg Breuer (art.nr. 99189), Rheingau, Tyskland. 750 ml. 129 :- Krispigt, spritsigt, med hög syra. Familjeföretag som numera drivs av en kvinnlig producent – Theresa Breuer – enligt moderna, innovativa metoder. Ping alla CDU-aficionados.

5. Domaene Gobelsburg (art.nr. 94023), Niederösterreich, Österrike. 1500 ml. 199 :- Trevlig, matvänlig österrikare som passar utmärkt till gratis hors d’oeuvres. Enbart i Magnum-storlek. Som om det vore ett problem.

Fredrik Thorslund är en av deltagarna i Liberala skrivarakademin 2018.