Ledare

Vägen till Filantropia går via kommunernas kris

Text: Gabriel Ehrling Perers

Minns ni »köttberget«? Ja, de där 40-talisterna som dåvarande finansminister Pär Nuder (S) var oroad över hur han skulle ha råd med när de behövde vård och omsorg? Klart att ni gör. Det var en tämligen ovärdig liknelse – och sådana fastnar.

Tyvärr hade han också en poäng. Och ingen liten sådan. Att blicka ut över Kommun- och landstingssverige 2018 är inte särskilt muntert. Ska nuvarande personaltäthet i verksamheterna behållas saknas hisnande 200 miljarder kronor till år 2030. Det motsvarar en tiondel av Sveriges total offentliga utgifter (2015). Redan till 2020 saknas 20 miljarder kronor – nästan en halv försvarsbudget.

Visst lär vi även denna gång undvika välfärdsstatens Ragnarök. Men det är ändå en smal sak att konstatera att prioriteringarna blir tuffare än tidigare. Och när vård, skola och omsorg ligger i den ena vågskålen så kommer det mesta som läggs i den andra att väga lätt. Att vara kommun- och landstingspolitiker de närmaste årtiondena blir att be staten om mer pengar och samtidigt skala av verksamheten som en lök.

Vissa av dagens offentliga åtaganden lär inte saknas över huvud taget. Men i andra fall vore det verkligen en förlust för samhället i stort om de helt gick förlorade. Inte minst så när det gäller finansiering av kultur, folkbildning och sociala verksamheter av ett mindre konkret slag än de ärenden som hamnar överst i högen på kommunens socialkontor. De där sakerna som får våra lokalsamhällen att hålla ihop.

Det starka svenska föreningslivet kommer så klart att göra sitt: Som det gjorde långt innan välfärdsstatens spann sträckte sig från vaggan till graven. Men Sverige skulle också må bra av att fler gjorde det som är självklart för dem som når framgång inom politik, näringsliv och akademi i exempelvis USA: att ge tillbaka!

Vi behöver helt enkelt mer filantropi. Vi behöver också fler husläkare, en bättre näringspolitik och modigare musikrecensenter. Och hur ska vi egentligen tänka kring de här flygresebojkotterna som kommit på modet? LD har som vanligt lika många frågor som svar.

För övrigt känns vårvintern som gjord för att att fundera över kulturpolitik. Har du tankar eller artikelidéer – hör av dig!

Gabriel Ehrling, chefredaktör och ansvarig utgivare red@liberaldebatt.se

Fler artiklar av Gabriel Ehrling Perers

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr