Skip to content
Liberala skrivarakademin

”KD-rebeller” – finns de i verkligheten?

Kristdemokraterna (KD) är just nu det riksdagsparti som löper störst risk att åka ur riksdagen efter valet. Med det i bakhuvudet kan man förstå att partiledaren Ebba Busch Thor avslutade kommundagarna i Jönköping i helgen med en vädjan till att väcka partikollegornas inre ”KD-rebell” till liv. En ”rebell” är, enligt Busch Thor, att man står upp för partiets konservativa värderingar. Men är det rätt ordval för kristdemokratiska väljare?

Att vara rebellisk innebär egentligen att vara emot det traditionella. Och med konservativ menas motsatsen. Om man tittar på KDs profilfrågor borde partiet istället fokusera på andra värden än att vara just rebellisk i ett läge där partiet kippar efter andan.

Opinionsundersökningarna tyder på att partiet rör sig runt tre procents stöd. En mätning av ”Det digitala valet” från januari visar att partiet är dåligt på att engagera nya väljare på sociala medier. Dessutom verkar partiet inte ha så hög trovärdighet i de kärnfrågor som KD-rebellen ska stå upp för. Med nuvarande läge kan man undra hur de ska ta sig över riksdagsspärren.

En lösning, menar kristdemokrater, är att lita på att rösterna trillar in på valdagen. Och om inte det funkar kan man ju alltid räkna med en strid ström av stödröster. Men i en tid av skakigt allianssamarbete, tydligare konservativ profilering bland moderater och vikande stöd för partiledaren borde kristdemokraternas dagar i riksdagen vara räknade. De egna gräsrötterna i all ära, men man måste också väcka ”KD-rebellen” till liv bland nya väljare.

Ett sätt att få ökad trovärdighet är att vara precis motsatsen till att vara konservativa rebeller. När Novus ställde frågan om de viktigaste politiska frågorna inför valet så hamnade sjukvård i topp. Här finns mycket mer att hämta för Busch Thor. Precis som ”nya moderaterna” inför valet 2006 gjorde sig relevanta för nya målgrupper, måste KD nu göra sig attraktiva för väljare som kanske aldrig tidigare övervägt att rösta på partiet.

När andra försöker profilera sig som rebeller, borde Busch Thor förstärka bilden av att väljarnas viktigaste frågor också är Kristdemokraternas viktigaste. KD borde satsa på att öka sin trovärdighet som ett parti att lita på – på den annars instabila partipolitiska marknaden. För av allt att döma kan partiet, med nuvarande strategi, inte räkna med tillräckligt många ”KD-rebeller” för att stanna i riksdagen efter valet.

Jessica Katz är en av deltagarna i Liberala skrivarakademin 2018. Programmet anordnas av Liberal Debatt, Ohlininstitutet, Liberala Nyhetsbyrån och MittMedia AB och syftar till att ge unga lovande skribenter de kunskaper som krävs för att arbeta på en ledarredaktion. 

jessicahkatz@live.com