Skip to content
Liberala skrivarakademin

I Stockholm bråkar politikerna om ett sjukhusbygge medan vårdköerna växer i landet

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och regeringen slår på den stora trumman och försöker göra Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Stockholm till en av valrörelsens stora frågor. Med den kriskommitté som ska utreda turerna kring NKS, hoppas de kunna skjuta Moderaterna i benet och i sann Marit Björgen-anda krossa allt motstånd i sjukvårdsfrågan för att ensam kunna korsa mållinjen och vinna kampen om Rosenbad.

Av någon outgrundlig anledning har Socialdemokraterna dock glömt att samtliga partier i Stockholm röstade för NKS, och att de själva därför är delaktiga i den soppa som kostat och kostar skattebetalarna flera miljarder.

I SVT:s Agendastudio stod sjukvårdsminister Strandhäll och Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) med höjda röster, anklagar och avbryter varandra. Att kasta sten i ett av världens dyraste glashus och skylla ifrån sig imponerar inte på någon. Och frågan är, bryr sig väljarna utanför Stockholm om det infekterade NKS-fiaskot?

Det kanske de hade gjort, om sjukvården i deras landsting och regioner fungerade som den skulle. Då skulle man antagligen, och med all rätt, ha blivit förbannad över stockholmarnas nonchalans, skrattretande upphandlingar och massiva slöseri med skattemedel.

Men ute i landet finns problem i sjukvården som påverkar människor betydligt mer än ett misslyckat husbygge i Stockholm. I vardagen utanför riksdagen läggs förlossningsavdelningar ner, operationer ställs in och en färsk rapport från Socialstyrelsen visar att vårdköerna blir längre och att människor inte får vård i tid.

Enligt SVT/Novus senaste mätning har S högst förtroende i sjukvårdsfrågor, och de gör allt för att befästa sjukvården som väljarnas viktigaste fråga och samtidigt flytta fokus från växande vårdköer till kaoset kring NKS.

Väljarnas tre andra viktiga frågor är: skola och utbildning, invandring och integration samt lag och ordning. Här är det inte S som har högst förtroende utan L, SD och M. Valdagen kommer allt närmare och partierna blir allt mer pressade. Om Socialdemokraterna förlorar mark i sjukvårdsfrågan förlorar de även regeringsmakten.

Regeringens besatthet kring NKS kapar varken köer eller öppnar upp nerlagda BB-avdelningar. Stefan Löfven låter istället vårdkriserna i landet växa så länge Moderaterna får bära hundhuvudet för det dyra sjukhusbygget i Stockholm. Det håller inte.

Gustav Ericsson är en av deltagarna i Liberala skrivarakademin 2018. Programmet anordnas av Liberal Debatt, Ohlininstitutet, Liberala Nyhetsbyrån och MittMedia AB och syftar till att ge unga lovande skribenter de kunskaper som krävs för att arbeta på en ledarredaktion. 

karlgustavericsson@gmail.com