Skip to content
Kultur

En viktig historia skyms av jaget

Recension: »Unbelievable – My Front-Row Seat

 to the Craziest Campaign in American History« Av Katy Tur (New York Times Bestseller, 2017)

Den amerikanska tevejournalisten Katy Tur upplevde tidigt hur USA:s kommande president behandlar media. I början av de republikanska primärvalen var Donald Trump fortfarande ett marginellt fenomen i amerikansk politik. Han drog tittarsiffror och klick med sitt kändisskap, men den republikanska nomineringen borde tryggt tillfalla någon av partiets veteraner. När NBC News-redaktionen fördelade bevakningen sågs Trump därför som ett kortjobb. Sådana står inte högt i kurs hos politiska journalister som tidigt vill specialisera sig på relevanta kandidater. Slutligen lånades därför Katy Tur ut från kanalens Londonkontor för att arbeta med valets högoddsare. Utlåningen antogs inte vara ett hot mot en redan bokad Italiensemester, detta kom att ändras. Först 500 dagar senare tog Turs uppdrag slut, högoddsaren hade gått hela vägen.

Det växande uppdraget har i höst förevigats i Unbelievable. Historien är viktig, i dag toppar Trump dagligen världens nyhetsflöden, utan tillbakablickar är det lätt att glömma hur så blev fallet. Katy Tur fick också tidigt uppleva det förhållningssätt till medier som i dag utövas från världens mäktigaste ämbete. Påhoppen kom redan under primärvalens början och blev återkommande i både tal och tweets. Att detta nu samlas är värdefullt för förståelsen av Trumps arbetsmetoder. Fram träder en kandidat som lyckats göra politik av dokusåpans spänningsskapande: Ett proffs på livesändingar, men också en påhejare av hatiska supportrar.

Tyvärr misslyckas Tur med berättandet. Hennes ögonblicksskildringar är ofta intressanta i sig, och den personligt hållna stilen fungerar i partierna där hon redogör för kosekvenserna av hot och hat. Men i sin genre är Turs bidrag tunt och hade rymts i ett tryckt reportage i ett magasin.

Analyserna är allt för få och får i stället ge vika för långa partier om författarens person. Alltför ofta reduceras det sjävupplevda till just detta. Turs bok påminner på så sätt om den tidigare moderata riksdagsledamoten Anton Abeles sommarprat 2013. Styrkan i en personlig berättelse klingar av när jaget skymmer berättelsens kärna. Då fick lyssnaren höra om väl många belackare i den svenska inrikespolitiken. På liknande sätt får läsaren nu hållas med vad som i bästa fall kan beskrivas som branschinterna utvikningar som gör lite för att skildra Trumps valkampanj. Unbelievable är därför värd referat och författarintervjuer, men den läsare som ger sig på den bakomliggande boken blir besviken.

Joakim Rönnbäck är ledamot av LD:s redaktion.

@joakimronnback

joakim.ronnback@liberaldebatt.se