Skip to content
Kultur/Krönika

Svenskar måste sluta tro att de är något

Jag får ofta en känsla av att Sverige och svenskar har en helt orimlig syn på sig själva, en sanslös idé om att man bor i det bästa samhället på jorden. Idag är den extra stark.

Framför mig på en gräsmatta i Hagaparken som Gustav III lät anlägga för länge sen står nämligen en ovanligt snygg kruka. Det är nu inget fel på krukan. Den är fin. Betydligt större än snittet, annars ganska mycket som krukor är mest. Krukig, liksom. Hade kunnat stå på vilken villatomt som helst.

Det är inte krukan som gör känslan. Det är skylten bredvid.

»Det var stor uppståndelse när de italienska marmorurnorna anlände till Stockholm. Ryktet hade föregått urnorna och många nyfikna samlades för att se de dyrbara krukorna packas upp.«

Många hundra år har gått sedan dess, men Sverige är i grund och botten samma lilla avskurna halvö sorgligt gömt nånstans vid polcirkeln, även om krukorna nu bytts ut mot smashed avocado toast. Vi är en liten befolkning av ättlingar till kraftigt alkoholiserade bönder som likt skator omger oss av skinande saker från omvärlden att titta storögt på.

Och det vore väl okej, om det slutade vid att häpna inför krukor och bilar som man kan laga mat i. Men tyvärr har årtusenden av isolation också lett till en häpnadsväckande arrogans. Eftersom det enda inslaget från annan civilisation vi ser är just artefakter, men inte andra samhällen, är svenskarna blinda övertygade om att landet de lever i är det bästa.

Välfärden är den bästa välfärden. Lagarna är de bästa lagarna. Systembolaget är det enda rationella. Beviset? Ibland kommer någon delegation från utlandet förbi och vill lära sig om den »svenska modellen«.

Det är sorgligt. För det finns ju faktiskt många fler sätt man kan leva sitt liv på än den lilla gärdsgård svenskarna i sin tro på sin egen förträfflighet byggt upp kring sig. En liten hemlighet nu: Delegationer kommer bara och kollar på oss för att vi är roliga att se på.

Egentligen har nästan hela västvärlden fullt fungerande välfärd! Svensk skola är direkt dålig! Svenskt järnvägsnät är bedrövligt! Svenska lagar leder till högst dödsfall bland narkomaner i hela EU! Sverige är ett av de länder som ställer sig i vägen för ett fördjupat Europasamarbete!

Och det går faktiskt jättebra att sälja öl i en vanlig affär i resten av världen.

Tittar på krukan igen. Drömmer om en värld där svenskarna kom ned på jorden. Insåg att deras land inte är något speciellt alls. En befolkning som har ett språk där allt söder om Danmark helt enkelt bara kallas »utomlands« kan inte gå runt och tro att man är något.

Detta måste få ett slut.

Björn Werner är tf chefredaktör på Magasinet Arena och skriver om politik i Café.

@bjornwerner

bjornwerner@gmail.com