Skip to content
Kultur/Krönika

Mobilfilmarna har ingen aning om vad de håller på med

Det är inte säkert att det i framtiden kommer att finnas några teveapparater. De senaste årens försäljningssiffror antyder snarare det motsatta. Likaså Netflix-generationens koketteri om att »asså jag äger inte någon teve höhö«. Men! Om dessa symptom mot all förmodan är falskt alarm, så råkar jag veta hur framtidens teveapparater kommer att se ut ­– de är nämligen vertikala.

Varför det då? Jo, för att inte en enda nutidsmänniska verkar begripa sig på hur man håller en kamera. Numer har var och varannan normalbärgad person möjlighet att filma med sin mobiltelefon, och hur omfamnar de den här fina funktionen? Jo, genom att filma på högkant!

Har du någon gång besökt Youtube för att titta på amatörvideor från en nutida rockkonsert? Då kan du nog relatera till det här: bilden är anorektiskt smal med tonvis av svart till vänster och höger om den. Minst två tredjedelar av musikerna har hamnat utanför bild, medan abnorma mängder tak och golv delar bildutrymme med den synliga tredjedelen.

Det är en obscen scenbild. Det är också en av många sorgliga påminnelser om vad som händer när mänsklighetens lägst stående varelser får tillgång till avancerad teknik. Debatter på Facebook framstår nästan som rimliga i jämförelse, trollen skriver i alla fall inte på tvären.

Kanske tar jag lite extra illa vid mig för att jag själv lirar i band. Kanske har jag tillhört de två tredjedelarna. Det spelar egentligen ingen roll, problemet är likväl värt att ta på allvar. En gång i tiden var filmkonsten förbehållen branschfolk och särskilda entusiaster. Visionärer, vars engagemang och tekniska kunnande vi kan tacka för att biodukar, teveapparater och dataskärmar är breda, horisontella. Liksom den mänskliga synen är horisontell!

Dagens iphone-filmare är inte visionärer, för de har inte någon aning om vad de håller på med. Om det hade varit ett medvetet drag, en konstnärlig provokation, då hade jag accepterat tilltaget. Nu står de där istället förnöjt och filmar – oftast sig själva – glatt ovetandes om att de spottar hundrafemtio års filmevolution i ansiktet.

Okunskap behöver i sig inte vara en styggelse, men den blir det när den kombineras med makt. De som är aktiva på sociala medier har makt, ty deras vanor påverkar vilken teknik företagen väljer att satsa på. Skulle vertikal bild bli normen, då anpassar sig industrin därefter.

Så bli inte förvånad om det i framtiden står högbildstevear i vart och vartannat hushåll. Mänsklig idioti har varit kapabel till värre saker än så.

Alexander Kuronen är journaliststudent vid JMK.

@AlexandrKuronen

alexander_kuronen_nilsson@hotmail.com