Skip to content
Kultur

De sju bästa filmerna i (Marvels) universum

Foto: Marvel
Foto: Marvel

Erkänn, du har tänkt tanken någon gång det senaste året: Du är trött på superhjältar. Herregud, de intar ju biograferna varje sommar. Det tar aldrig slut. Aha, en ny Spindelmannen? Va, kommer det en femtielfte uppföljare till Thor?

Så visst kan man känna sig lite trött på alla dessa amerikanska serietidningsfilmer. Men det går inte att sluta titta. År efter år, vi fortsätter att köpa biobiljetter till den senaste Marvel-rullen.

Och det är ju inte så konstigt. Serietidningsföretaget Marvel har ju uppenbarligen lyckats med sina filmer. De är inte bara underhållande, varje film är också kopplad i ett större filmuniversum, det så kallade »Marvel Cinematic Universe«.
Då och då träffas de olika superhjältarna i storslagna actionrullar som The Avengers.

Med de sista Avengers-filmerna runt hörnet, slutstationen på serietidningsjättens långa filmserie (ja, åtminstone innan de presenterar sina filmplaner för år 2020 fram till jordens undergång), kommer här listan på de sju bästa Marvel-filmerna. Suit up!

Listan: Marvels 7 bästa filmer

7. Iron Man (2008)

Det första kapitlet i det stora filmuniversum som Marvel byggt upp genom åren. Vi får följa den smarta multibiljonären och vapenförsäljaren Tony Stark (Robert Downey Jr.) när han blir kidnappad av terrorister i Afghanistan. Vad gör man egentligen när man hålls fången av USA-hatande bergskrigare? Man bygger en stridsrustning av järn så klart. Och bam, Iron Man har kommit för att rädda världen! Detta är kanske inte den mest minnesvärda Marvel-filmen, men det var första gången vi fick se Robert Downey Jr kicka runt i en robotdräkt och strö ut kvicka, sarkastiska kommentarer. Och folk älskade det.

6. Captain America: The First Avenger (2011)

Vänta, va? En snubbe utklädd till den amerikanska flaggan slåss mot nazister som drömmer om världsherravälde? Hur kan detta vara värt att se? Well, det är så mycket mer än så. Eller nej. Det handlar verkligen om en snubbe utklädd till den amerikanska flaggan som slåss mot nazister som drömmer om världsherravälde. Men Captain America a.k.a. Steve Rogers (Chris Evans) är den orädde och osjälviske ledaren som Marvels superhjältar behöver.

5. Iron Man 3 (2013)

I den sista delen i Iron Man-trilogin måste Tony Stark kämpa för sitt liv helt utan sin arsenal av högteknologiska stridsutrustningar. I stället får vi se honom sura och käbbla med en liten pojke ute på Tennessees landsbygd. Det låter kanske inte så lockande, men med Iron Man-rustningen ur vägen får vi till slut lite mer karaktärsutveckling för Tony Stark. Kan han verkligen överleva och rädda världen utan sina dyra leksaker?

4. The Avengers (2012)

Det här var stort. Marvel hade äntligen lyckats med sin plan för ett gemensamt filmuniversum. Sommaren 2012 slogs Iron Man, den gröna besten Hulken, Captain America och asaguden Thor tillsammans mot en invasion av rymdvarelser. Och det var mästerligt. Det blev ett antal turer till den lokala biografen den där varma (eller var det varmt då, minns inte?) sommaren.

3. Ant-Man (2015)

Det är en kille som kan förminska sig, okej? Och det handlar om att göra en stöt mot en högteknologisk vapentillverkare. Och en actionscen utspelar sig på en liten modelljärnväg med barnleksaker. Därför är Ant-Man nummer tre.

2. Captain America: Civil War

Allt är inte guld och gröna skogar i Marvels filmuniversum. Brukar det ens vara så i våra liv? Bråkar vi inte ibland med familj och vänner? Varför skulle det inte drabba superhjältar också? I den tredje Captain America-filmen hettar det till rejält. Efter ett misslyckat uppdrag utomlands där civila omkommer kräver Förenta nationerna att superhjältar ska kontrolleras av ett FN-organ. Nej, säger Captain America. Ja, säger Tony Stark efter att ha träffat en mamma vars son dog under en räddningsaktion. Hur löser superhjältar politiska tvister? Med nävarna så klart.

1. Guardians of the Galaxy (2014)

Mixa ihop Star Wars och Marvel och voilà: Galaxens väktare är här! Seriöst, den här filmen har allt som gör en bra Blockbuster-rulle. Bra action är ju viktigt. Och humor. Men viktigast av allt är nog roliga och omtyckta karaktärer. Där levererar Guardians of the Galaxy. Vi har den pojkaktige, sarkastiske prisjägaren Star-Lord. Den gröna krigaren Gamorra, som mer än annat vill iväg från sin ondskefulla fadersfigur Thanos. Vi har Draxx, förgöraren, som… förgör saker. Och så har vi så klart tittarnas favoritduo: Rocket den talande tvättbjörnen och Groot, ett levande… träd? Tillsammans utgör de en dysfunktionell familj som försöker rädda galaxen mot en intergalaktisk krigsherre. Därför förtjänar dessa udda typer förstaplatsen på denna lista.

Bawar Ismail är ledarskribent på Gefle Dagblad.

@darthbawar

bawar.ismail@gd.se