Skip to content
Ledare

Ekonom till storms mot »erbarmligt dålig« debatt – Andreas Bergh näst ut i Liberal Idédebatt

 

Efter Per Svenssons och Susanna Birgerssons uppskattade och omtalade uppgörelser med det svenska hatet mot liberalismen respektive det danska förhållandet till omvärlden kommer nästa del av Liberal Idédebatt att handla om något helt annat. Möt Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och IFN.

Andreas Bergh, du har varit krönikör i stora dagstidningar, skrivit flera läroböcker och medverkat i dussintals antologier. Och nu vill du skriva en bok åt Liberal Debatt. Varför då?

– ​Vissa idéer lämpar sig bäst för krönikor, andra blir till forskningsartiklar. Men när man vill ta sig an stora frågor och måla med bred pensel är bokformen överlägsen. Även om många böcker är på tok för långa…​

LD:s läsare har ju sådan tur att de kommer att få den här boken som del i sin prenumeration. Vad har har de att se fram emot i termer av innehåll?

– ​Jag ska försöka identifiera några grundläggande skäl till varför samhällsdebatten, och då inte bara i Sverige, ofta är erbarmligt dålig och sällan leder någon vart. Detta samtidigt som samhället i många avseenden faktiskt blir allt bättre.​

Och varför behövs det en sådan bok?

– ​Bra fråga. Jag är rätt övertygad om att många kommer att avsky den. Men för att samhällsdebatten ska kunna bli bättre, är det bra att vara medveten om hur den påverkas av våra mänskliga begränsningar.

Projektet Liberal Idédebatt syftar ju till att vi alla ska bli lite klokare. Hur upplever du generellt idédebatten i Sverige?

– ​Jag tycker nog att både idédebatt och samhällsdebatt är helt ok, givet att vi är ett litet med språk som inte talas på andra håll. Men om man ser till vår höga utbildningsnivå tycker jag stundom att man borde kunna vänta sig aningen mer.

Slutligen, vill du redan nu ge läsarna ett smakprov på vad det kan tänkas röra sig om?

– Nej​, inte mer än att den blir ganska annorlunda än mina tidigare böcker.

Om Liberal Idédebatt

Utgivningen av serien Liberal Idédebatt är möjlig tack vare en privat donation från Ingemund Hägg, professor emeritus i företagsekonomi vid Uppsala universitet och med en närmast livslång relation till Liberal Debatt. Donationen förvaltas av en projektgrupp bestående av Gustaf Lindencrona, ordförande Karl Staaffs fond för frisinnade ändamål, Håkan Holmberg, politisk chefredaktör på UNT och Staffan Thorsell, ordförande i Stiftelsen Liberal Debatt. De skribenter som väljs ut för medverkan får ekonomisk möjlighet att lägga andra uppdrag åt sidan för en tid och formulera sina tankar. Syftet är att skapa en idédebatt med större djup än det annars ges utrymme för i det dagliga bruset. Andreas Berghs bidrag i serien Liberal Idédebatt utkommer 2017.