Skip to content
Referat

”Oavsett valutgång så kommer halva USA att hata sin president”

26718315943_6da8124fed_o

Foto: Ted Eytan/tedeytan (licens)

Var du inte vaken i natt? Misströsta icke! LD:s redaktion vakade åt dig. Här kommenterar Karin Zelano, biträdande redaktör och doktorand i statsvetenskap, Csaba Bene Perlenberg, redaktionsledamot och ledarskribent GT/KvP samt Gabriel Ehrling, redaktör och ledarskribent på DT. Referatet bryter ner de ämnen som diskuterades och korar vinnare i varje rond.

Rond 1 – Inledning. Tema: Jobb och tillväxt

Utgångspunkten för bägges tal är en dyster bild av utvecklingen i USA.

I sitt inledningsanförande försökte Clinton på att humanisera sig själv genom att nämna att det var hennes barnbarns andra födelsedag ikväll. Lyckas referera till två familjemedlemmar på cirka 2 min taltid. Dessutom försökte hon apellera till Bernie Sanders anhängare genom att prata om “profit sharing” från de stora bolagen.

Trump lyckades med konststycket i sitt inledningsanförande att både vara mer samlad samtidigt som han upprepade sitt budskap om att hindra USA från att vara boxpåse till Kina. För första gången utmålade han dock Mexiko inte som ett hot genom migration utan genom byggandet av avancerade fabriker. Trump slår an en något mer positiv ton än tidigare med prat om att “Vi ska locka företag” med mera.

Clinton trycker, föga överraskande, på medelklassens utmaningar.  Clinton tog också upp Trumps uttalanden om att pratet om klimatförändringarna är överdrivet i en flört med väljare som troligen inte vill rösta på någon av kandidaterna.

Retoriskt ter sig Trump väldigt oborstad, talar t ex  i munnen på Clinton flera gånger. Dock är Trump oborstad utan att verka kolerisk. Skickligt och svårt för Clinton  att bemöta. Clinton ler lite väl mycket och ansträngt.

Trump går på enormt hårt. Hillary försökte ge svar på tal.

Moderatorn tappar kontrollen redan i den första ronden.

Vem vann rond 1?

Bene Perlenberg: Trump, tyvärr. Han var aggressiv men passionerad.

Ehrling: Oavgjort. Clinton retoriskt överlägsen men Trump harpunerar framgångsrikt Clinton.

Zelano: Uff. Kanske Trump, men mest en konsekvens av låga förväntningar på honom.

***

Rond 2 – Tema: Jobb, tillväxt, skatter forts.

Clinton tilltalar medelklassen direkt några gånger. Kan vara effektivt med en så tydlig appeal till ”den amerikanska drömmen”.

Trump är nöjd med att han lyckats undgå statlig inkomstskatt. Medelklassen hatar sånt.

Trump är okontrollerad, men inte fullt så som han varit under sina massmöten.

När Trump talar om Clintons e-post ropar publiken, trots att reglerna var tydliga på att så inte skulle ske. Blodsvallande stämning. Clinton hånler som svar på Trumps yviga prat.

Trump målar konsekvent med katastrofens breda pensel: “Our airports are like a third country airports. We have become a third world country.”

Vem vann rond 2?

Bene Perlenberg : Trump. Han har en berättelse, Clinton har ett försvar.

Ehrling: Trump.

Zelano: Puuufff. Trump var ännu rörigare än i rond 1, men visst, mindre hysterisk än vanligt. Undrar om han ändå inte gick igenom rutan sämre än vanligt. Clinton ler för mycket, för överlägset. När hon låter bli är hon vinnaren. Moderatorn är inte bra. Svårt jobb men ändå, man kan förvänta sig mer.

***

Rond 3 – Tema: Healing the racial divide.

Trump får direkt in “law and order”, ett starkt signalord!  Kopplar kriminella gäng till illegala invandrare. Ännu en twist på hans hårda hållning gentemot invandrare.

Trump försöker sig samtidigt på att uttrycka sympati för “American hispanics” som lever i våldsamma stadsdelar – en motpol mot “Mexican rapists”.

Clinton kom in i debatten igen efter att ha försvunnit helt för en lång stund. Är bra under ämnet brottslighet. Bestämd. Nu var Clinton varm i kläderna, mer bekväm.  Tydligt att kandidaterna slåss de om svarta amerikaners röster.  Trump försöker sig på konststycket att aggregera de svartas besvikelse på Obama. Går sådär.

Moderatorn pressar Trump om den här helt bisarra teorin att Barack Obama inte skulle vara född i USA. Trump hävdar att det “Var för hans eget bästa”. Detta är ett viktigt exempel. Sådana här påståenden skulle i tidigare val aldrig ha tagits i med tång av ledande kandidater.

Vem vann rond 3?

Bene Perlenberg: Clinton. Trumps oförmåga att resonera med Black America uppenbar.

Ehrling: Klar vinst för Clinton.

Zelano: Clinton var mer presidentlik än tidigare i diskussionen kring brott och trygghet. Trump är ofokuserad.

***

Kommentarer i halvtid:

Bene Perlenberg: “Clinton has a candidacy. Trump has a narrative.”

Ehrling: Ofokuserad debatt så långt. Clinton försöker stå över dyngan men debatten handlar mycket mer om att solka henne än att sänka Trump.

Zelano: Debatten är ofokuserad. Båda har förberett sig dock. Moderatorn svårt jobb. Rädd att bli anklagad för att var orättvis mot Trump kanske. Men man kan begära mer.

***

Rond 4

Kandidaterna lämnar snabbt helt ämnet som skulle vara terrorhot av amerikanska medborgare på hemmaplan.

Känns som att Trump vacklar en timme in. Clinton är som att hon nyss klivit på.

Tydligt att Trump inte lyckas hålla samma tryck nu i den sista tredjedelen.

Clinton dock en lite för ‘ärlig debattör’. Skulle nog tjänat på att inte bemöta alla Trumps kommentarer och trumma in sina egna trossatser och förslag.

Svåra avvägningar för Clinton. Ska hon driva med Trump, som är helt bisarr, men riskera att framstå som nedlåtande? Eller låta det falla igenom? Rädd att Clinton förlorar hur hon än gör.

“I have a much better temperament than her”, säger Donald Trump. Publiken skrattar. Clinton ler jättestelt och jättestort.

Vem vann rond 4?

Bene Perlenberg: It´s a tie. Trumps harang om att Nato:s medlemsstater inte betalar sin “fair share” är både sann och besvärande.

Ehrling: Clinton. Trump vacklar. Känns inte som att han har 90-minutersdebatten i kroppen. 

Zelano: Clinton, men förlorade i personkampen  på att hon ler så j-la mycket… åt Trumps rajraj. I denna rond trumpetade Donald Trump in att han kämpar mot “mainstream media” ordentligt.

 

Helhetsintrycket:

Csaba Bene Perlenberg:

What a trainwreck.

Trump inledde lugnt och sansat, ballade ur helt i slutet.

Clintons one-liners var bättre scriptade och bättre levererade.

Trump var inte så katastrofal som många trodde han skulle vara.

Clinton inte så bra som många hoppades att hon skulle vara. Trump gav ett väldigt tydligt, om än gömt, svar i slutet av debatten om att han kommer att acceptera ett valresultat som inte inbegriper honom som vinnare. Det är viktigt. 

Clinton var inte så mkt politruk som hon brukar. Hon har jobbat hårt. Avslappnad och, förutom ett par stela leenden, mänsklig.

Gabriel Ehrling:

Clinton tar ju hem sakfrågorna, men Trumps kampanj handlar inte om dem. Kändes också som att Trump inte riktigt orkade. Proffset Clinton såg oberörd ut.

Ett spektakel! Väldigt tydligt att amerikanska debatter talar till ett helt annat politiskt klimat och helt annan medianväljare än i Sverige, men också helt annan än tidigare i amerikansk politik. Den här kvällen handlade inte om att charma någon upplyst medelklass och att göra anspråk på en amerikansk dröm, utan om att ducka för de grövsta påhoppen och att heja på ett skolgårdsslagsmål. Debatten som sådan drog mot anarki.

Clinton bäst när det gällde rasmotsättningarna och utrikespolitiken.

Trump bäst när det gällde arbeten och sysselsättning, framför allt så då Clinton inte vågade luta sig på Obama-administrationens insatser och samtidigt bekämpar ett post-sanningstillstånd där det inte spelar någon roll att det går bra för amerikansk ekonomi.

Karin Zelano:

Moderatorn var inte bra men vem kunde varit det.

Trump blev märkligt träffad och störd av prat kring hans person. Lyckas trumma in meningar som eventuellt går rakt in i hjärtat på osäkra väljare: om mainstream media, om hur Clinton inte gjort något på 30 år, och hur America måste bli ”great again”. 

Hillary kunde nog vunnit på att inte le fullt så hånfullt som hon gjorde. Annars samlad och påläst.

***

Så vem vann då: Den samlade bedömningen!

Knapp vinst för Clinton. Men givet att Trump är oprövad i formatet så klarade han sig oväntat bra. Gjorde inte bort sig. Clinton framstår bitvis som överlägsen och nedlåtande vilket ytterligare kommer att spä på hatet mot henne.

Oavsett valutgång så kommer halva USA att hata sin president.

***

The end