Skip to content
Reportage

LD i New York: Hur funkar lokalsamhället i Bronx?

Namnlöst 10

Under en vecka möter LD:s biträdande redaktör Karin Zelano och fotografen Erik Ericsson lokala aktörer verksamma i några av New Yorks mest utsatta områden. På schemat står möten med aktivister, akademiker, kulturinstitutioner och välgörenhetsorganisationer. LD ska också följa den demokratiske delstatssenatorn Gustavo Rivera under dörrknackning och dagligt arbete i Bronx. Senator Rivera arbetar bland annat för att skapa vägar till deltagande och formellt medborgarskap för odokumenterade invandrare i New York.

Skrivande reporter är Karin Zelano, biträdande redaktör för LD och doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Erik Ericsson, fotograf, dokumenterar resan i bilder som publiceras i såväl kommande nummer av LD samt i Stockholm under hösten.

Resan har två huvudsyften: Att bidra till en bred och initierad bevakning inför de amerikanska valen i november 2016, och på ett konkret sätt bidra till en framåtblickande debatt kring migration i Sverige.

Av förklarliga skäl kretsar den svenska mediebevakningen av valet i USA kring kampen om presidentämbetet. Men delstaterna har en stor självständighet och möjlighet att forma sin egen politik. Ämnet för resan är också inrikespolitiskt relevant i Sverige. Man kan som bekant lära sig av både goda och dåliga exempel, varför USA och NY är intressanta att studera. För svensk del har den amerikanska erfarenheten av grupper av informella migranter goda förutsättningar att bidra till ett lösningsorienterat tänkande i den svenska debatten kring både flyktinginvandring och den ökade närvaron av utsatta EU-medborgare.

Följ redan nu resan på LD:s instagramkonto och håll utkik efter höstens reportage!

Resan är möjlig tack vare ekonomiskt stöd från Stiftelsen Karl Staaffs Fond för Frisinnade ändamål.