Ledare

»En fattig tidskrift med välordnad ekonomi«

Text: Gabriel Ehrling Perers

Den som läser det finstilta noterar att Stiftelsen Liberal Debatt, som formellt utger tidskriften och utser dess redaktör, har en ytterst kvalificerad styrelse. Ord­förande för denna är Expressens tidigare chefredaktör Staffan Thorsell, som med de fria tyglar – och när så behövs, kraftfulla uppbackning – som en liberal publicistisk verksamhet ­kräver låter redaktionen fritt utveckla tidskriften. Men Thorsell (citerad i rubriken) är också noga med att betona att det är frihet under ansvar: vi ska hålla i slantarna, vi ska vara öppna med hur många som faktiskt betalar för att få tidningen i brevlådan. Detta då antalet enskilda betalande prenumeranter är den bästa temperatur­mätaren på tidskriftens relevans och en förutsättning för utgivningen.

Liberal Debatt är nämligen lyckligtvis beroende av er som prenumererar. Därför är vi också – i ordets rätta bemärkelse! – oberoende. Tidskriften har inga helt avgörande bidragsgivare, ingen annonsör som verksamheten står och faller med. Enskilda prenumeranter är den viktigaste budgetposten. Därtill finns också Liberal Debatts vänförening, som i skrivande stund samlat in över 300 000 kronor i gåvor från enskilda som vill göra en extra insats. Det är ingen full »årslön på banken«, men väl en buffert som garanterar oberoendet även en dag då krisen är ett faktum.

Utöver de enskilda prenumeranterna finns också drygt 1 000 mottagare av Liberal Debatt som tillhör organisationer som köper tidskriften åt sina medlemmar. Med utskicken till landets ledar- och kulturredaktioner landar den tryckta upplagan på 2 000 jämnt. Läsarna på nätet är så klart många gånger fler, men vill man på allvar bidra till utgivningen är det prenumerationsformuläret på hemsidan som gäller.

Låt mig därför rikta sexhundrafemtiosex tack till alla er som 2015 löste enskilda prenumerationer! Som redaktör är jag så klart glad att prenumerantskaran fortsätter att växa, om än från en låg utgångspunkt (2014: 548, 2013: 410). Ökningen möjliggör mer frilansmaterial och fler reportage. Vid redaktionsmötet nästa vecka tänkte jag också bjuda den entusiastiskt och ideellt arbetande redaktionen på lite tårta.

Som ett symoliskt tack till er läsare för det fortsatta förtroendet så gjorde vi detta nummer extra tjockt. Redaktionen tar tacksamt emot artikelidéer, ris och ros!

Gabriel Ehrling, redaktör och ansvarig utgivare
red@liberaldebatt.se

Fler artiklar av Gabriel Ehrling Perers

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr