Skip to content
Krönika

House of Högafflar

Klackeskorna och leopardklänningen ligger i väskan, stämmohandlingarna är på bordet och journalistkåren sitter redo med kaffemuggarna. Det är Centerstämma i Falun.

Många oinvigda undrar vad i hela världen som kan få tusen (åtminstone någorlunda) normalt funtade människor att spendera en helg i en upphottad sporthall med att tillsammans gå igenom en fem centimeter tjock bibba. Det är en rimlig undran. Vad får någon att ägna sig åt politik över huvud taget, och dessutom i Centern?

Kanske är det som en känd komiker förklarade sitt MUF-engagemang i tonåren: »de hade ju rökmaskin…«?

Av pärlbandet av 80-talister som passerar genom talarstolen framgår att det är viktigt att börja i tid. Centerpartiets ungdoms­förbund har hittat ett vinnande koncept där osäkra tonåringar med samhällsintresse hamnar med jämnåriga och likasinnade på vandrarhem och bygdegårdar på gudsförgätna platser. Efter några föreläsningar om »eko-humanism« och ett par folk­rörelsepatenterade »lära-känna-lekar« rullar det på av sig själv. Folk som får ligga blir kanske inte politiker. Men de som blir (center)politiker får i alla fall ligga.

Och så fortsätter det. När folkpartisterna (förlåt, liberalerna) lyssnar på ideologiska resonemang och knaprar på en torr gille­kaka och sossarna går i regniga förstamajtåg har centerpartisterna studiebesök på gårdsbutiker och provar öl från mikrobryggerier.

Maud Olofsson sa inför valet 2006 att »roligast vinner« och satte då ord på det centerpartisterna länge känt i sina hjärtan. Ideologisk stringens och kampen för små­folkets väl i all ära, men det som på riktigt får människor att viga sina liv åt »rörelsen« är gemenskapen och den goda stämningen. »Det är som en stor kram«, som en ung centerpartist beskrev sitt parti.

I opinionsmätningarna pekar också C-kurvan uppåt och över Centerstämman vilade en fast övertygelse om att det bara är en tidsfråga innan Annie Lööf flyttar in i Sagerska palatset.

Möjligen invänder någon nu och menar att Centerpartiets framgångar kommer av att de tydligt profilerat sig som ett liberalt parti – som tar ställning för en begränsad stat och en fri(are) invandring. Journalisternas rapporter från stämman handlade också mest om diverse historiska beslut rörande integrations­politik och NATO-medlemskap. Varje sann centerpartist vet dock att det viktigaste på stämman händer utanför plenisalen.

För när de sista tonerna av »Vem e det du vill ha?« tonar ut över stämmofestens fulla dansgolv och coverbandet kliver av scen, går centerpartisterna till någon annans hotellrum. Ungefär där befäster Centerpartiet sin position som Sveriges (snart) mäktigaste parti.

Matilda Molander är ledamot av Liberal Debatts redaktion och tidigare ledamot av CUF:s förbundsstyrelse. Molander följde stämman på plats i Falun.
matilda.molander@liberaldebatt.se
@matildamolander