Skip to content
Tema

Mammor vet bäst – särskilt om polisvåld

Foto 2014-10-23 02 52 47

AMERIKABREV Efter några lugnare årtionden bubblar åter de amerikanska rasmotsättningar upp till ytan. Detta synnerligen i den amerikanska södern där Liberal Debatts utsända inleder sin resa. Ja, de hinner inte installera sig innan konflikten gör sig påmind.

Knappt har jag packat upp innan ljudet av visselpipor och slagord letar sig upp på hotellets 19:e våning i Downtown Dallas, Texas. Flankerat av blåljus på alla sidor ringlar demonstrationståget långt därnere. Jag släpper allt, småspringer genom lobbyn och följer den skräniga megafonen längs okända gator. Utmed vägen kliver förvånade restauranggäster ut på gatan. Någon viskar: »Har det hänt igen?«.

Först framme i en ödslig park i finansdistriktet kan jag urskilja de handskrivna plakaten: »Sätt mördarsnutarna på kåken!«, »Bort med rasistpoliserna!«, »Ner med den vita makten«.

Det visar sig att 23 oktober 2014 utropats till en nationell dag för samling mot polisbrutalitet. Bakgrunden är dödsskjutningen av Michel Brown i Ferguson utanför St. Louis 9 augusti samma år. Händelsen landade som en gnista i en krutdurk. Landet över brände hettan av frustration och sorg. Så även i Dallas.

Men till skillnad från de destruktiva och ledarlösa upploppen i Ferguson kom man här att samlas bakom en oväntad ledargestalt: Collette Flanagan, en medelålders kvinna vars son Clinton Flanagan föll offer för en polisskjutning i Dallas i mars 2013. Flanagan är grundade av Mothers Against Police Brutality och värd för kvällen. Hon är inte ensam.

Lokalavdelningen för American Civil Liberties Union talar om de av konstitutionen givna medborgerliga rättigheterna och den givna rätten till rättsligt skydd vid kontakt med polismakten. Man delar också ut praktisk små kort med checklistor och talarmanus – att ha i plånboken och läsa innantill ur när man blir arresterad av polisen.

Feminist Majority Leadership Alliance (som vi kom att stifta närmare bekantskap med senare under resan) håller ett brandtal med budskapet att sexuella och reproduktiva rättigheter, mer än något annat, handlar om rätten att slippa få sina framtida barn mördade av polisen.

En äldre herre från den i Texas så starka baptistkyrkan förklarar kampen som kristen.

En ännu äldre man från Alliance for Retaired Americans (motsvarande PRO) kallar till enad front mot våldet – över generationsgränserna.

En ung arg man, ordförande i ungdomsgrenen av Indigenous People Liberation Party och kvällen till ära iförd bandanaband med Che Guevara, skriker fram förklaringen att polisskjutningarna följer direkt av de historiska oförrätterna mot USA:s urinvånare.

En företrädare för…

Ja, vid det här laget ser ni mönstret: I det amerikanska civilsamhället ställer man upp för varandra – vad som i en svensk kontext vore minst sagt otippade regnbågsallianser är här mer regel än undantag.

Allra sist fattar Colette Flanagan själv megafonen för några lågmälda och märkbart rörda ord till de nära 300 samlade. Demonstranterna skanderar: »Varje lokalsamhälle tillsammans« och »Ditt vapen är din röstsedel«.

När jag vandrar därifrån ekar ramsan »When’s it going to stop? – When you get off your butt!« mellan skyskraporna i den varma Texasnatten.

Resan är igång.

Gabriel Ehrling är redaktör för Liberal Debatt och ledarskribent på Dalarnas Tidningar.
gabriel.ehrling@liberaldebatt.se
Twitter: @gabrielehrling