Skip to content
Ledare

Hopplösa partier

Med väljarstöd på 13 procent fick Sverigedemokraterna 49 ledamöter i riksdagen. I delar av landet fick partiet mer än en femtedel av rösterna.

Det är på riktigt nu. 

I kommuner och landsting, liksom i riksdagen, tvingas övriga partier till nya koalitioner och blocköverskridande uppgörelser. En sannolikt skakig – eller i bästa fall händelsefattig – mandatperiod är att vänta. 

Men även om öppenheten mot omvärlden i allt väsentligt är räddad, för den här gången, tyder inget på att det blir lättare efter nästa val. Tvärtom förstärker varje bred överenskommelse och oväntad ledningskonstellation Sverigedemokraternas bild av att partiet står mot en »sjuklöver«. Att låta den politiska dynamiken stå tillbaka, för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten, är nog tyvärr lika ineffektivt som att försöka tiga ihjäl partiet. 

Likväl blev det nu nödvändigt.

En första slutsats blir därför att vi inte kan räkna med någon lösning från partiväsendet självt. Arbetet för öppenhet – och mot populism och främlingsfientlighet – har också alltid varit större än partipolitiken. Sådan samling blir nu viktigare än på länge!

I detta nummer av Liberal Debatt analyserar vi hur Sverigedemokraterna blev landets tredje största parti. Och viktigare än så: Vad gör vi när de är det?

Få har i det dagliga följt Sverigedemokraternas framväxt närmare än Petter Birgersson, politisk redaktör på Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda. Läs hans insiktsfulla, om än nedslående, betraktelse från den sverigedemokratiska myllan. I en annan del av Skåne skildrar Csaba Bene
Perlenberg Landskronas kommunalråd Torkild Sandbergs (FP) omtalade arbete mot utanförskap. Läs också redaktionens egen Karin Zelanos välbehövliga påminnelse om hur EU-invandringen till Sverige egentligen ser ut.

Som vanligt bjuder Liberal Debatt läsning utöver temat. Annika Nordgren Christensen beskriver försvarspolitikens utmaningar den kommande mandatperioden, Peder Gustavsson skildrar slaget om TV-avgiften och så förklarar nyblivne licentiaten Andreas Westerberg hur teknik och lärande hör ihop. 

Gabriel Ehrling
redaktör Liberal Debatt
red@liberaldebatt.se

Emma Söderberg Majanen
biträdande redaktör Liberal Debatt