Till sist

Där den gröna vågen ebbat ut

Text: Anders Rönmark

Att styra i ensamt majestät är fortfarande möjligt för Socialdemokraterna i en rad norrländska kommuner, men i Sundsvall var den tiden förbi efter valet 2006.

Helt oväntat behövde då Socialdemokraterna hjälp av fler partier än det trogna Vänsterpartiet och valde att sträcka ut handen till Miljöpartiet. Nu hade i och för sig Miljöpartiet redan lovat att stötta den borgerliga Alliansen, men vad är väl löften och samarbeten värda då arvoderade uppdrag ligger på förhandlingsbordet?

Ett halvår senare hade Socialdemokraternas kommunstyrelseordförande tröttnat på att behöva jämka samman olika viljor och hoppade av sitt uppdrag. Tre och ett halvt år senare hade väljarna tröttnat på de rödgröna vid makten.

Alliansen som nu, 2010, ville genomföra ett historiskt maktskifte i kommunen hade dock inte mandaten som krävdes för en majoritet, men som tur var fanns det ett parti som direkt efter valet ville byta från det rödgröna blocket till det borgerliga. Just det, Miljöpartiet svek tillbaka.

Alliansen hade inte lärt sig att lokal miljöpartism kan vara bland det värsta en kommunledning kan drabbas av, särskilt om kommunledningen utvecklat ett grönt beroende för att kunna styra staden. Det var knappast en slump att det under förra mandatperioden bara fanns ett riksdagsparti, förutom Sverigedemokraterna, som inte hade några kommunstyrelseordförandeposter i landet – Miljöpartiet.

Det är inte som ansvarstagande lokala makthavare miljöpartisterna är kända, och Sundsvall blev bara ännu ett exempel på detta. Det bråkades både bakom kulisserna och inför öppen ridå. Till slut valde en MP-ledamot att revoltera genom att rösta för Socialdemokraternas budgetförslag.

Den grönblåa koalition som skulle skapa ett starkt styre blev nu en bräcklig sammanslutning som fick sköta kommunen med en socialdemokratisk budget. Nu var det Moderaternas kommunstyrelseordförande som fick nog och hoppade av…

Allt kan förstås inte skyllas på Miljöpartiet. Mot slutet av mandatperioden imploderade Moderaterna med avhopp och offentligt käbbel som resultat, samtidigt som Centerpartiet meddelade att man skulle kampanja på egen hand i valet. Ja, och så hoppade en till miljöpartist av.

I valet i september straffade väljarna i Sundsvall alla partier utom Socialdemokraterna och det parti som alltid tjänar på politiskt kaos, Sverigedemokraterna.

Nu kan Socialdemokraterna bilda en stark majoritet bara med hjälp av Vänsterpartiet och ett litet grönt parti.

Lugn, det är Centerpartiet den här gången.

I Sundsvall har både socialdemokrater, vänsterpartister, folkpartister, moderater, centerpartister, kristdemokrater och en inte oansenlig mängd miljöpartister fått nog av miljöpartism för den här gången.

Anders Rönmark är politisk redaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.
anders.ronmark@allehanda.se
Twitter: @andersronmark

Fler artiklar av Anders Rönmark

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr