Skip to content
Krönika

Hellre valfrihet än gräddbakelse

»En samlad allians mot en splittrad opposition.« Så lyder Alliansens standardsvar på alla vårens journalistfrågor, oavsett vad de handlat om. För att hamra in budskapet ytterligare har man gjort en valfilm med tårtor. I filmen visas Alliansens politik i form av en tårta, en färdigförhandlad gräddbakelse som vi väljare antas vilja köpa (rösta på). Bakad och klar, gräddig och fin! Mot det ställs oppositionens olika tårtor, bland annat en jordgubbstårta och en smörgåstårta. Budskapet anses vara tydligt: vid en regering ledd av Socialdemokraterna får vi en politik vi inte i detalj vet hur den ser ut. Hotbilden är en tårta med jordgubbsbotten, ett övre lager med räkor och isbergssallad och med ketchup som topping. Vi förväntas tycka att detta är äckligt och rösta borgerligt.

Inför valet 2006 hade de fyra borgerliga partierna stort behov av att visa att de kunde samarbeta. Efter åratal av splittring och en socialdemokrati som lyckats skapa politiska allianser trots minoritetsregeringar, slog Maud Olofsson (C) och gänget sina påsar (läs: tårtor) ihop. Av fyra tidigare olika partier återstod ett politiskt alternativ. Sedan dess har Alliansen menat att det är »oansvarigt« att inte baka tårtan innan valet.

Min främsta invändning är att en sådan demokratisyn minskar väljarnas valmöjlighet. Retoriken säger att det inte spelar någon roll vilket av Allianspartierna man lägger sin röst på. Om Kristdemokraterna åker ur riksdagen får FP-väljaren ändå leva med ett vårdnadsbidrag. Om Centerpartiet spurtar, som i EU-valet, och Moderaterna gör ännu en usel valrörelse tas ingen hänsyn till detta? Vi får samma »ansvarstagande« och förbestämda politik – allt smidigt och behändigt förpackad i en enda borgerlig gräddtårta.

Demokrati kräver fler valmöjligheter, inte färre. Sverige blir idémässigt fattigare när fyra partier, med fyra olika ideologiska utgångspunkter, reduceras till ett. Att göra förutsägbarheten till huvudfråga är dessutom på gränsen till ohederligt. Historien säger i stället att svenska partier och politiker är duktiga på att bilda majoriteter. Det är nämligen det politiker gör, med vägledning av oss väljare.

Tänk om alla borgerliga väljare hade möjlighet att rösta på den tårta de bäst gillar i stället för en av regeringen godkänd standardtårta. Demokrati mår bra av valfrihet – något Allianspartierna borde ge sina väljare.

Erik Wagner är kommunikationsexpert och föreningsmänniska.
erik@erikwagner.se
Twitter: @erik_wagner