Skip to content
Ledare

För en spänstig debatt – på andra sidan valet

Det är så klart ingen slump att ett temanummer kring EU:s framtid dimper ner i brevlådan dagarna innan valet. Det är på sluttampen, när valrörelsen är som mest debattrött, som det lönar sig att ta höjd.

Liberal Debatts läsare är i huvudsak verksamma inom journalistik, politik och akademi. Från dessa plattformar kan ni göra valrörelsens sista skälvande dagar skarpare och smartare. Några kan beröra tio – andra tio tusen. Alla kan göra något.

Så utmana populisterna! Syna slentriankritikerna! Och höj er över att uppgivet konstatera att det »i alla fall är viktigt att man går och röstar«.

Europa förtjänar bättre.

För de flesta är 25 maj slutet. Partierna kommer lättade att lämpa av sina representanter i Bryssel och återgå till rikspolitikens dövande brus. Tills nästa lakritspipa lär det vara så gott som tyst kring EU.

Men även ledarsidan den 26 maj bör berätta mer om EU än vilka som »vann«. Vi hoppas att detta nummer inspirerar och förargar långt efter att alla röster är räknade. Professor Per Ödlings essä är i sig nog att ge vem som helst lite svårt att sova.

Som vanligt har vi även laddat med en hel del annat. Efter Lina Svensks fantastiska uppslagsillustration väntar inlägg av både Svante Nycander och Anders Johnson. Och så skriver Malin Thorson och Carl Lagerqvist om alkohol respektive barnfattigdom.

Nästa nummer av Liberal Debatt handlar om postmodernismens intrång. Är du intresserad av att medverka – hör av dig!

Gabriel Ehrling
redaktör

Emma Söderberg Majanen
biträdande redaktör