Skip to content
Ledare

Vinn valet, eller vila i frid

Det är nu tio år sedan ledarna för nyfödda Allians för Sverige samlades hemma hos centerledaren Maud Olofsson i Högfors, Västerbotten. Solbrända klev de fyra partiledarna runt på ägorna och planterades gran, det ska även ha badats tunna. Pressen var förtjust. Tidigare försök till borgerlig samverkan hade förr eller senare slutat i intrig och splittring: Äntligen lite mer såpopera i svensk politik!

Resten är historia. Olofsson och C/o lär knappast ens själva ha trott att samma allians, tio år senare, skulle gå till val efter åtta år i regeringsställning. Fredrik Reinfeldt har gjort det Thorbjörn Fälldin (C) och Carl Bildt (M) tidigare misslyckades med. Normen har förändrats – makten lånas inte längre undantagsvis från Socialdemokraterna.

Men en bra taktik är bara bra så länge den fungerar.

I detta nummer av Liberal Debatt frågar vi oss därför vad som händer om Stefan Löfven (S) faktiskt blir statsminister. Under stort hemlighetsmakeri går vi bakom kulisserna och frågor om det alls ligger något i spekulationerna kring en S+MP+FP-regering. Markus Uvell spår i stället en fortsatt enad borgerlighet, men svår rannsakan för dess partier. Ulf Bodach Söderström manar i stället till lugn – de gröna är redan på väg att ta över det liberala.

Dessutom laddar vi som vanligt Liberal Debatt med mer spännande läsning. Särskilt glada är vi att få välkomna tidigare statsminister Ingvar Carlsson till spalterna. Ingen är väl bättre lämpad att läsa kortvarige statsminister Ola Ullstens memoarer än Carlsson som höll ämbetet lite längre? Missa inte heller hur SvD:s spelredaktör Tove Bengtsson avslöjar spelbranschens unkna könsnormer. Och så förklarar Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov vad vi annars missar kring händelserna i Ukraina.

Till allra sist har vi sparat en, för Liberal Debatt och dess prenumeranter, stor nyhet.
Gabriel Ehrling, redaktör
Emma Söderberg Majanen, biträdande redaktör