Skip to content
Kommentar

”Du får bara välja från yoghurt-hyllan”

Feminismen som idé har gamla liberala anor från 1700- och 1800-talet. Liberaler banade exempelvis väg för rösträttsrörelsen. Artikeln om manlig feminism i senaste numret av Liberal Debatt är förvisso uppfriskande läsning. Men påfallande många artiklar handlar om varför åtgärd X eller lagförslag Y inte ska genomdrivas. Har den radikala liberala feministiska debatten ersatts av en ängslig ”I-or”-mentalitet som möter varje nytt förslag?

Ebba Tornérhielm hyllar några kvinnliga huvudrollskaraktärer i ett antal populärkulturella verk. Tornérhielms tes är att marknadskrafter hjälpt den kvinnliga frigörelsen genom att ge oss en litterär bredd med vidgade prinsessroller. Samtliga litterära karaktärer som Tornérhielm lyfter som exempel på diversifieringen har två saker gemensamt. De är unga och vackra. Bella Swan måste ständigt skyddas eller räddas av Edward. J.K Rowling har tagit avstamp i den av patriarkatet uppfostrade Duktiga Flickan i karaktären Hermonie Granger.

Att tala om vidare prinsessroller som en väg till frihet är som att låta dagens unga tjejer gå in i en mataffär och säga: ”Var så god, ta precis vad du vill. Men du får bara välja från yoghurt-hyllan.” Liberal feminism borde väl istället handla om att låta kvinnor kasta prinsesstiaran all världens väg och få bli just precis vem tusan de vill vara?

År efter år har den feministiska debatten tuggat symbolfrågan om kvotering till bolagsstyrelser. För de allra flesta kvinnor är en plats i en bolagsstyrelse något lika nåbart som baksidan på Mars. Min önskan är att den kommande valrörelsen ska handla om frågor som berör fler. Så som arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken, den ökade ohälsan bland kvinnor och mäns våld mot kvinnor.

I tider då vi ser ett ökande hat mot feminister kan inte liberaler backa utan borde tvärtom åter ställa sig högst upp på barrikaderna. Kom igen nu alla liberala feminister, vi kastade inte BH:n på sjuttiotalet bara för att skamset lomma iväg och hämta den nu.

Erika Karlénius arbetar med ekonomisk politik på Miljöpartiets riksdagskansli och andranamn på partiets riksdagslista i Uppsala.

erika.karlenius@riksdagen.se