Skip to content

Jakten på det liberala

Det är långt kvar till riksdagsvalet 2014 och alltför tidigt att dra slutsatser utifrån dagens opinionssiffror. Å andra sidan är valet alltför snart för att någon stor liberal idérevolution ska ske. Slutsats: Vi har god koll på startfältet men ingen aning om hur liberal Sveriges nästa regering kommer att bli.

I detta nummer av Liberal Debatt försöker vi hitta liberala idéer i samtliga riksdagspartier. Bara den mest partilojale kan påstå att något svenskt parti är precis så liberalt som man själv önskar. Men liberalers problem slutar inte där. Även om det fanns ett helt och hållet perfekt liberalt parti skulle det knappast få egen majoritet. Om det vittnar väl inte minst det väldiga motståndet mot Centerpartiets idéprogram. Valmanskåren hoppar inte jämfota av iver i att ­diskutera liberala dilemman. Liberaler måste helt enkelt acceptera att politik är att kompromissa och kohandla. Då är det en fördel om man lyckas identifiera liberala åsikter i alla partier och ha förnuft att uppmuntra dessa.

Många i grunden liberala idéer omfamnas i dag av partier från höger till vänster. Det har skett genom en allmän förskjutning åt ett liberalt håll i idé­debatten. Liberal Debatt vill fortsätta på den vägen genom att identifiera de frågor i de svenska riksdagspartierna som en liberal kan acceptera och kanske till och med hylla? Det gäller att liberalt helgardera helt enkelt.

 

Det här blir vårt sista nummer som redaktörer av Liberal Debatt. Från och med nästa nummer tar den eminente Gabriel Ehrling över. Vi ber att få tacka våra kloka, engagerade och kunniga läsare. Att göra tidning med och för er har varit mycket, mycket roligt!

 

Vi hörs!

Caroline Lundström
Erik Åslin