Skip to content

Vilken värld vill vi ha?

2012 lider mot sitt slut och årskrönikorna avlöser varandra. Det finns en fråga som genomsyrar i stort sett alla stora händelser som format det gångna året: Fri rörlighet.

President Obama slapp flytta från Vita Huset tack vare det rekordhöga stödet bland minoritetsgrupper, däribland latinamerikaner och asiater som invandrat till USA under de senaste årtiondena. Kinas nya ledare Xi Jinping kommer att få det tufft att hålla samman en nation där många är pappers­lösa flyktingar i sitt eget land. Samtidigt flyr människor från inbördeskrigets Syrien. Några kommer till Sverige, ett Sverige där frågan »Hur mycket invandring tål Sverige« anses vara en legitim fråga i en partiledardebatt och där ett ­riksdagspartis företrädare tycker sig ha tolkningsföreträde för vem som är svensk.

Nationalstaternas försök att med våld stänga inne eller ute människor är en av de största rättighetskränkningarna i vår tid. I detta nummer av Liberal Debatt konstaterar våra skribenter att det inte finns några liberala argument för att kränka den fria rörligheten. Fri invandring är ingen utopi utan ett konkret politiskt mål.

Fredrik Segerfeldt och Johan Norberg konstaterar att alla tjänar på ­invandring, Rola Brentlin från nätverket Migro förklarar varför systemen måste byggas efter människor – inte tvärtom och Frida Johansson Metso påpekar det så ofta bortglömda faktumet att alla människor har rätt att söka asyl.

 

Vi önskar er alla trevlig läsning, ett gott nytt år och öppna gränser!

 

 

Caroline Krassén

Redaktör

 

Erik Åslin

Redaktör och

ansvarig utgivare