Skip to content

Sverigedemokraterna behandlas oliberalt – Dominika Peczynski om valet

Dominika Peczynski, VD Mafioso PR

Vad blir konsekvensen av att borgerliga småpartierna inte gick bättre?

Det blir upp till Moderaterna att inte dominera så mycket. Moderaterna måste rädda dem. Det måste de göra, de kan ju inte riskera att de åker ut. Det behövs inte färre partier – det är bra med många partier. Fler partier och fler profiler gör det mer spännande för mig som åskådare. För mig är politik främst underhållning – många tittar ju på politik med popcorn i soffan.

Blir det som i Danmark? Är SD här för att stanna?

Ja, det är jag helt övertygad om. Desto mer man tar i från tårna, desto bättre kommer det att gå för då blir till och med vanliga människor som jag irrite- rade. Vi lever i en förtryckande konsensusatmosfär. Skillnaderna mellan blocken är så extremt små, och konsensusen kring Sverigedemokraterna tycker jag är skrämmande. Den naturliga konsekvensen av det blir att Sd växer. Jag tror inte att det handlar om offerrollen, utan om att man bara får tycka vissa saker inom vissa ramar. Det provocerar många.

Det som jag blivit mest stött av och som är djupt oroande är hur man har behandlat Sverigedemokraterna i det här valet. Jag tycker man ska behandla dem som vilket litet parti som helst. Avståndstagandet från kvällstidningarna tycker jag är osmakligt. “Jag gillar olika” – jag spyr på den kampanjen. En så stor tidning som Aftonbladet ska inte ägna sig åt det – man måste släppa fram de åsikterna. Jag tycker att det är osmakligt och motsatsen till liberalt. De beter sig som om de här väljarna vore pestsmittade, jag är besviken på de proportionerna.

Det spelar egentligen ingen roll om det gynnar SD eller inte – man behandlar helt enkelt inte män- niskors åsikter på det sättet. Ur ett frihetsperspektiv måste man också ha lov att tycka som de gör. Och Sverigedemokrater ska bemötas med samma respekt som alla andra. Sakfrågan är ointressant, behand- lingen av dem är grotesk. “Inte ta i dem med tång” – så talar man inte om människor.

Vilka har varit de bästa liberalerna i valet?

Jag har saknade det litegrann i det här valet. Förra valet var det Centern. Jag har inte röstat med stor glädje eller glöd i hjärtat i år. Men Björklund har skött sig fantastiskt väl i den här valrörelsen. Han har skött sig bäst av alla partiledare, så jag tycker han går stärkt ur valet.

Består det rödgröna samarbetet?

Sossarna måste byta namn och börja om från början, men det kommer nog inte hända. Jag har väldigt svårt att se att de kommer ha någon vidare framgång på väldigt många års sikt. Den svenska Socialdemokratin känns väldigt omodern, och risken är stor att den känns ännu mer omodern om fyra år. Europa är inte intresserat av socialdemokrati längre, men ingen inom S kommer våga sig på det som krävs av förnyelse.

Går Socialdemokraterna till vänster efter valet?

De kan utvecklas till ett väldigt argt oppositionsparti, och faran är att de går åt vänster då – men det är det sämsta de kan göra, från deras perspektiv.

Intervju av Martina Lind, medlem i Liberal Debatts redaktionsråd