Skip to content

Jag tror inte på Fp längre – Alexander Bard om varför han går ur Folkpartiet och lägger ned Liberati

Varför lägger ni ned Liberati? Varför lämnar du Folkpartiet?

Vi bildade Liberati för att vi ville samla liberaler mot Fra, och sade från början att vi skulle utvärdera efter valet 2010. Det behövs ett parti som instinktivt är emot saker som FRA. Men Sverige är trött på nya partibildningar, så vi ville samarbeta med Fp och utgå från Camilla Lindberg och Agneta Berliner i Riksdagen.

Folkpartiet har i flera år varit på väg ifrån liberalis- men. För liberaler var det här inte varit ett bra val alls. Liberalismen har hamnat på undantag, konservatimen har vunnit och vi har 20 nya rasister i riksdagen. När vi utvärderade så kände halva nätverket att det inte fungerar. De andra stannar i Folkpartiet och vissa vill nog tänka lite längre. Så vi är tillbaka till där vi började, och nu startar vi “projekt Liberaldemokraterna” istället. Det består av avhoppade piratpartister och centerpartister och folkpartister. Vi börjar med 50 medlemmar. Liberati var ju oerhört populärt och fick avvisa folk till slut, vi hade 150 medlemmar i kärn- truppen.

Självklart borde Centerpartiet och Folkpartiet gå ihop, men de klarar inte ens av att tala med varandra och det är ju helt beklämmande. Det är bara omoget. Och dumt! Vanligt folk förstår det inte och har ingen respekt för det: varför finns det två partier som tycker exakt likadant om allt men inte kan samarbeta? De skulle vinna på det båda två: sex plus sju blir inte 13 utan det skulle kunna bli 20 procent. Men så använder man argument som “vi har aldrig kunnat tåla varandra”.

En stor del av problemet är Folkpartiets snobbism. Det finns en arrogans i partikulturen inom Folkpartiet som många tar illa vid sig av och som man inte riktigt själva förstår. Man skryter med att man är det mest akademiskt utbildade partiet, men ingen gillar den som skryter med mest utbildning. Du röstar ju på den du tycker om. När du står där med valsedeln tänker du: tycker jag om de här människorna?

Du sade att det var ett bedrövligt val för Liberaler. Kan du utveckla?

Från Liberatis perspektiv så kom Agneta Berliner och Camilla Lindberg och Jasenko Selimovic och Mathias Sundin och Maria Weimer inte in. Och Karin Pilsäter slutar. Då kommer man ju till slutsatsen: det här var inget bra. Det finns inte en enda person i Fp:s riksdagsgrupp som jag har förtroende för idag. Inte en enda person som jag vill stödja. Då måste jag gå vidare.

Jag tror att partiet kommer att fortsätta gå åt fel håll. Jag tror inte på Fp längre. De liberaler i partiet som jag beundrar tror jag har en omöjlig uppgift fram- för sig när de vill föra partiet åt ett annat håll. Det är lättare och roligare att starta något nytt i det läget. Svensk politik idag består av fyra konservativa partier och ett gäng rasister och en förvirrad rödgrön röra.

Sådana här burkauttalanden av Jan Björklund mitt i valrörelsen – det är skit. Jag vill inte förknippas med det. Det finns en arrogans i Folkpartiet idag som jag tycker är djupt stötande. Det ska sitta i ryggmärgen på en liberal att säga: vuxna människor har på sig vad de vill. Vi ska inte ha något “vi och dom”-snack. Liberaler ska inte göra det. Det är stötande.

Vad blir konsekvensen av att de borgerliga småpartierna inte gick bättre?

De kommer åka ut ur riksdagen och försvinna. De har ingen stark framtid och ungdomsförbundarna har ingen stark identifikation med sina partier. Det kommer finnas ett ungt nytt liberalt projekt i svensk politik, på ett eller annat sätt. Unga liberaler kan inte acceptera hur det fungerar idag. I nästa val tror jag att Krstdemokraterna och Centerpartiet ryker. För Centern blir det helt avgörande med nästa partiledare. Blir det en kosmopolitisk liberal? Ja, då kanske det kan hända något. Idag är de borgerliga småpartierna fulla av pensionärer, mycket konservatism och “så gjorde vi förr”. Jag ser inte att unga begåvade liberaler inom LUF och CUF kan fortsätta där.

Moderaterna styr så totalt inom Alliansen att de andra tre försvunnit. Moderaterna uppfattas som bättre och modernare och då blir det bara stödröster kvar till resten.

Är SD här för att stanna?

Ja, det tror jag och media kommer fortsätta gynna dem med sitt gapande. Kd och C lever farligare i nästa val än Sd. Sd syns och sätter agendan, de är inte hotade.

Vilka har varit de bästa liberalerna i valet?

Utöver Liberati-kandidaterna: Fredrick Federley och Maria Abrahamsson. Och Johnny Munkhammar, kanske.

Består det rödgröna samarbetet?

Det är redan ett dött projekt. Maktsossarna är förbannade över samarbetet med Vänstern. Det går ju inte att vinna regeringsmakt i samarbete med V, och ett det var ett stort strategiskt misstag att försöka. Nu blir de tvungna att gå till höger för att få makten. De är helt enkelt tvungna att gå åt höger för att komma bort från det. De kommer att inspireras av S i Norge. Mona sitter kvar, för de har ändå inget bra alternativ. Mp gick ju också chockerande starkt åt vänster i det här valet. Det var då de tappade hela den storstadsliberala rösten. De gjorde en usel valspurt för att de uppfattades som ett renodlat vänsterparti.

Intervju av Martina Lind, medlem i Liberal Debatts Redaktionsråd