Skip to content

Vänsterytterns märkliga självmål

Fotbollsintresset är Lars Ohlys stora svaghet. Nacka- tabben visade sig bara vara början (minns hur han trodde sig ha spelat match mot legendariske Nacka Skoglund). Den senaste fotbollstabben riskerar att lägga krokben för valbudskapet. I en uppmärksammad intervju i Dagens Nyheter säger Ohly att inkomstskatterna är för höga i Sverige. Vänsterledare avser förstås inte vanligt folks skat- tebörda. Nej, det handlar om fotboll. Låga skattenivåer för elitidrottare gör att våra grannländer är bättre på att dra till sig stjärnspelare.

– Jag är väldigt övertygad om att elit behövs i idrotten. Och när Andreas Johansson flyttar från Wigan i England så väljer han inte Djurgården utan han väljer Aalborg. Inte därför att han tror att han utvecklas mer som spelare där utan av det enkla skälet att han tjänar dubbelt eller tre gånger så mycket utan att Aalborg behöver betala något mer än vad Djurgården var villiga att göra, säger Ohly till en (förmodat) förbluffad DN-reporter.

Det är alltså rimligt att locka till sig idrottstalanger med skatterabatter. Principen gäller emellertid inte samhället i övrigt. Ohly fortsätter:
– När jag började på SJ tjänade mina chefer mångdubbelt mer. Inte var det någon drivkraft! Skulle alla bli chefer då?

Ohly är mer än lovligt naiv. Stora fotbollslag är definitivt big business. Varför ska deras högavlönade spelare belönas med skattesänkningar men inte vanliga låg- och medelinkomsttagare?
Det är inte första gången vänstern kör med dubbla standarder. Mona Sahlins märkesväska är ett annat exempel. Det var knappast Allianspartiernas anhängare som upprördes över Sahlins lyxkonsum- tion. Istället kom kritiken från de egna leden. I världen utanför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anses det varken fult att förespråka skattesänk- ningar eller förkastligt att köpa något riktigt fint för sparade pengar.

Här någonstans finns kärnan i oppositionens problem. Om inte ens de egna företrädarna tror på principerna bakom politiken, varför ska väljarna göra det?

Redaktionen