Skip to content

Frankrike


Nummer 3 / 2022

Han har suttit längst av alla i Nationalförsamlingen – så vann Charles de Courson det franska parlamentsvalet för sjunde gången i rad

Den franska journalisten Marie Charrier skriver om Charles de Courson, högerledamoten från nordöstra Frankrike som suttit längst av alla i Nationalförsamlingen.

Så fyllde champagnen våra svenska hjärtan

Sverige är det enda västeuropeiska landet där Moët inte är den mest sålda champagnen. Här dricker vi i stället den okända André Clouet. Eric Luth skriver om hur André Clouet blev en svensk framgångssaga.

En kvinna måste le

Hur står det till med jämställdheten i upplysningens land? Matilda Molander skriver om en republik där kvinnans plats är i hemmet, eller åtminstone inte i politiken.

Den extrema mitten

En okänd minister som startade ett nytt parti och vann presidentmakten. Eric Luth skriver om Emmanuel Macrons politiska projekt.

Det finns alltid ett till val i Frankrike

Eric Luth: Den stora frågan inför det franska parlamentsvalet: blir Macrons parti tillräckligt stort för att kunna styra på egen hand?

Den vanliga högerns död

Matilda Molander: Vad var det som hände när Frankrikes statsbärande parti försvann, och vad säger det om den svenska högern?

Slöja och stålar – så vann Le Pen

Marine Le Pen fick över 40 procent av rösterna i det franska presidentvalets andra omgång. Matilda Molander och Eric Luth förklarar varför.

Bienvenue en France!

Följ med på Liberal Debatts resa genom ett delat Frankrike, och en progressiv presidents försök att hela klyftan.

Fransk politik for dummies

Frankrike är ett land som älskar att byta regering, så länge regeringen förblir densamma. Eric Luth förklarar fransk politik.

Nummer 2 / 2022 – 90-talet →

Alla nummer →