Skip to content
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Foto: Jesper Ahlin Marceta
Ledare | Frankrike

Därför vann extremhögern en jordskredsseger i Frankrike

Först katastrofval och sedan nyval. Frankrike vaknar upp till en ny politisk verklighet efter resultatet i EU-valet. Matilda Molander förklarar varför det blev såhär och vad som kommer att hända nu.

Jag står på Liberal Debatt och Fores gemensamma valvaka och ska precis kommentera den svenska vallokalsundersökningen. Men det enda jag vill är att köpa en flygbiljett till Frankrike. Säga vad man vill om det svenska valresultatet, det var intressant på många sätt, men det var inte ”här det hände” på söndagskvällen.

Från att ha legat tête à tête i förra valet har extremhögern blivit dubbelt så stor som ”extrem-mitten”.

När den första franska prognosen kom vid kl. 20 stod det klart att Emmanuel Macrons parti Renaissance backar rejält, från 22 procent till knappa 15. Medan Le Pens gamla parti Nationell samling ökar från 23 procent i förra EU-valet till 32 procent. 32! Från att ha legat tête à tête i förra valet har extremhögern blivit dubbelt så stor som ”extrem-mitten”.

En timme senare blixtinkallade president Emmanuel Macron en presskonferens och meddelade att han upplöser nationalförsamlingen och utlyser nyval om mindre än tre veckor.
”Jag kan inte fortsätta som om inget hänt efter den här dagen”, konstaterade presidenten och meddelade att ”jag har beslutat mig för att åter ge er möjlighet att välja vår parlamentariska framtid.”

En politisk jordbävning med ett efterskalv som kan få oanade konsekvenser.

Emmanuel Macron är en impopulär president (precis som franska presidenter brukar vara).

Det dramatiska franska valresultatet har flera orsaker. Emmanuel Macron är en impopulär president (precis som franska presidenter brukar vara). Han anses för elitistisk, och hans ekonomiska reformer i liberal riktning är minst sagt utskällda. Det har utnyttjats av oppositionen som tagit varje chans att måla upp valet som en ”folkomröstning om Macron”. Ett otajmat förslag från hans premiärminister Gabriel Attal under valrörelsen om att strama åt reglerna för a-kassan bättrade inte direkt på saken. Sedan valet 2022 då Macron förlorade sin absoluta majoritet i nationalförsamlingen har han dessutom haft svårt att få igenom sin politik, ett svaghetstecken som inte uppskattas av fransmännen.

Samtidigt har Nationell samling sagt tack och hej till Marine Le Pen som visserligen lyckats tvätta bort en stor del av den öppna rasismen i partiet, men som aldrig lyckats vinna – än mindre framstå som en vinnare. Den nye partiledaren heter i stället Jordan Bardella. Han är 28 år gammal, uppvuxen med skilda föräldrar i en ruffig Parisförort, har alltid svar på tal och är oklanderligt klädd. Bardella är otroligt stor på sociala medier, och följs vart han än går av svärmar av ungdomar som vill ta selfies. Plötsligt har Nationell samling fått vad partiet saknade: En partiledare som framstår som en vinnare, och som lockar unga. Siktet är inställt på en enda sak: Presidentposten 2027.

 

Bardella har kastat handsken, och Macron svarar med att höja insatsen.

Att Macron i det här läget väljer att utlysa nyval ska ses i ljuset av att fransmännen verkligen avskyr svaga politiska ledare. Macron kan helt enkelt inte bara sitta och låta sig bli förnedrad av Nationell samlings triumfseger. Bardella har kastat handsken, och Macron svarar med att höja insatsen. Troligen har han också en förhoppning om att den bistra regeringsverkligheten skulle ta ner Bardellas opinionssiffror på jorden inför presidentvalet 2027.

För om resultatet av det kommande parlamentsvalet går i linje med EU-parlamentsvalet kommer Jordan Bardella att bli ny premiärminister och bilda regering. Macron kommer dock att sitta kvar som president fram till presidentvalet 2027 i ett så kallat cohabitation, samboskap. Att ha en president och en premiärminister som företräder två helt olika politiska krafter är precis lika knepigt som det låter, men det är ingen ny företeelse. Se bara på republikanen Jacques Chirac och socialisten Lionel Jospin som fick regera tillsammans på 90-talet efter att Chirac utlyst nyval.

Den kommande månaden står Frankrikes politiska framtid på spel. Bardellas jordskredsseger i EU-parlamentsvalet tyder på att en ny era har inletts.

 

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Bokrecension: Houellebecq visar vad som går förlorat i vår samtid

Den extrema mitten – Lärdomar från Frankrike

Det finns alltid ett till val i Frankrike

Den stora TV-debatten mellan Macron och Le Pen – så gick det