När Europa går till val mobiliserar Putins nätlakejer för informationskrig. Le Monde-journalisten Damien Leloup skriver om säkerhetshotet inför EU-valet, och varför små länder som Sverige gör valresultatet extra sårbart.
Tjugosju val, och lika många möjligheter för riktade eller generella propagandaoperationer att påverka valresultaten: Den 6 till 9 juni kallas 360 miljoner väljare till urnorna för att välja europaparlamentariker. ”2024 är ett avgörande år i kampen mot påverkansoperationer från främmande makt”, spådde EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik, Josep Borrell, i januari. ”Valen (nationella såväl som europeiska) kommer att vara det främsta målet för fientlig främmande makt.”
I Tjeckien och Polen menar sig underrättelsetjänsten ha avslöjat ett nätverk av korruption och rysk propaganda, centrerat kring hemsidan Voice of Europe.
Under våren har flera regeringar och underrättelsetjänster öppet berättat om desinformationskampanjer som riktats mot dem. I Tjeckien och Polen menar sig underrättelsetjänsten ha avslöjat ett nätverk av korruption och rysk propaganda, centrerat kring hemsidan Voice of Europe. I Frankrike, där utrikesdepartementet avslöjat flera påverkanskampanjer från det ryska nätverk som kallas ”RRN” eller ”Doppelgänger”, presenterade utrikesministern Stéphane Séjourné i början av april införandet av ”sanktioner riktade mot dem som stödjer desinformationsaktörer”.
EU-valet har i högre grad än nationella val strukturella svagheter som gör det mottagligt för destabiliseringsförsök. Valdeltagandet är historiskt lågt, och i de mest glesbefolkade länderna i EU kan påverkansoperationer som bara når ett mindre antal människor ändå få stora följdverkningar. Dessutom innebär 27 parallella val att sociala medier-plattformarna är under hård press, vilket flera ansvariga från EU-kommissionen påpekade när de nya åtgärderna för att reglera de stora plattformarna i EU:s rättsakt om digitala tjänster (DSA) presenterades i mars.
Valet kommer att fungera som ett test i stor skala för DSA, som sätter upp tvingande regler och krav på öppenhet i fråga om moderering på de stora plattformarna. Även om ingen tror att lagen är en trollstav som gör det möjligt att lagstifta bort alla problem, så kommer kraven på moderering att ”förändra en hel del för de plattformar som helt eller nästan helt saknar moderering”, menar forskaren Valentin Chatelet på Digital Forensic Research Lab, ett av de främsta fristående forskningsinstituten på området påverkansoperationer.
Nästan alla kampanjer de senaste månaderna har syftat till att sprida pro-ryska argument, utan att det för den skull alltid går att göra en direkt koppling till Moskva. I Bulgarien sprider till exempel en ”svampodlare”, ett stort nätverk av 400 webbsidor och tiotals Facebook-sidor, rysk propaganda i stor skala. Men motivet kan också, åtminstone till viss del, vara egennyttigt.
Sedan början av kriget i Ukraina ”har Ryssland investerat enorma pengar i påverkanskampanjer, ofta av dålig kvalitet”, enligt Chatelet.
I andra fall är de ansvariga bakom påverkansförsöken tydligt identifierade: Washington Post har fått tillgång till en rad interna dokument från Kreml som visar att Gambachidze, en entreprenör som Meta redan identifierat som en av de huvudansvariga för nätverket Doppelgänger, också var inblandad i skapandet av propaganda riktad mot USA och Europa.
Återstår gör den främsta osäkerheten: Påverkansoperationernas effektivitet. Sedan början av kriget i Ukraina ”har Ryssland investerat enorma pengar i påverkanskampanjer, ofta av dålig kvalitet”, enligt Chatelet. ”En operation som Doppelgänger är ganska synlig, men trafiken som skapas av dess sidor är ganska låg.” Portal Kombat, en desinformationsplattform riktad mot Frankrike och som avslöjades i februari av Viginum, organisationen som är ansvarig för kampen mot statlig desinformation, samlade inte heller några stora skaror. Till det läggs en mer eller mindre god kunskap om den lokala politiken, för att inte säga språken, i länderna som operationerna riktas mot, vilket gör att budskapen från propagandakampanjerna ibland blir obegripliga eller löjeväckande.
Men i fråga om desinformation som informationssäkerhet, kan det räcka med ett enda lyckat försök för att förändra spelplanen. En hybridoperation i november 2023 lyckades till exempel uppnå precis det den ville: En handfull underhuggare klottrade ett tiotal Davidsstjärnor på Paris gator och förorter, vilket provocerade fram starka reaktioner och ett stort mediauppbåd. Enligt den franska säkerhetstjänsten DGSI var det den ryska säkerhetstjänsten FSB som låg bakom.
Vilken påverkan denna deepfake hade är osäkert, precis som dess ursprung.
Det är dock inte främst nätverk av propagandahemsidor utan ett ”slovakiskt scenario” som experterna är mest oroade över. I slutet av september 2023 stördes parlamentsvalet i det lilla landet av en falsk inspelning av den proeuropeiska kandidaten Michal Simecka som spreds på sociala medier i kampanjens allra sista dagar, när kandidaterna inte längre hade rätt att uttrycka sig offentligt. Vilken påverkan denna deepfake hade är osäkert, precis som dess ursprung. Men att den spreds i stor skala precis innan valet fick EU-kommissionären för rättsliga frågor, tjeckiskan Vera Jourova, att peka på en ”våg av desinformation av aldrig skådat slag (…) från extremhögern, men också från pro-ryska källor”.
Risken för att det ska komma massor av till synes riktiga, men i verkligheten AI-genererade videor, har fått fler stora plattformar att deklarera att de kommer att märka AI-skapat innehåll i enlighet med EU-kommissionens önskemål. Meta har bekräftat att den här märkningen kommer att finnas på plats i maj, alltså en månad innan EU-valet.
”Vi kommer garanterat att se mer och mer deepfake, bedömer Chatelet. Men teknologin är inte helt ny: Den används sedan länge i informationskriget mellan Ryssland och Ukraina.” Och de som sprider desinformation gör det ofta enkelt för sig: Under bondeprotesterna i Frankrike i våras var det riktiga biklder från tv-kanalen BFM-tv som spriddes av flera ryska propagandakanaler, Men de var tolv år gamla.
Damien Leloup
Översättning: Matilda Molander
Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!