Skip to content
Alexander Stubb läser på scen. Årets nobelpristagare i litteratur? Foto: Remy Steinegger, World Economic Forum.
Alexander Stubb läser på scen. Årets nobelpristagare i litteratur? Foto: Remy Steinegger, World Economic Forum.
Kultur | nobelpriset

Fyra heta liberala namn till 2023 års nobelpris i litteratur

Mindre än ett dygn kvar till Nobelpriset i litteratur 2023 tillkännages. Liberal Debatts kulturredaktion uppskattade förra årets val av Annie Ernaux, men tycker att det är dags för en uttalat liberal pristagare i år – för första gången sedan Mario Vargas Llosa för mer än ett decennium sedan. Här är fyra heta namn.

Svenska Akademien bryr sig inte mycket om vårt östliga grannland. Inte sedan 1939, då Frans Eemil Sillanpää mottog nobelpriset i litteratur ”för den djupa uppfattning och den utsökta stilkonst, varmed han skildrat sitt hemlands allmogeliv och natur i deras inbördes sammanhang” har en finskspråkig författare tilldelats det prestigefyllda litteraturpriset. Nu är det dags.

Ett hett tips, menar redaktionens Theo Herold, är den tidigare finske statsministern och nuvarande presidentkandidaten Alexander Stubb. Kanske otippat, men då ska man komma ihåg att Winston Churchill har tilldelats priset, och att Charles de Gaulle var en ständigt återkommande kandidat. Theo Herold säger: 

– Alexander Stubb är känd för sin tid som statsminister i Finland och sin säkerhetspolitiska kunskap, men få har koll på de stora litterära kvalitéerna i hans självbiografi Alex från 2018. 

I biografin möter läsaren en ung, snusande hockeykille långt innan den politiska karriären och hans idag kosmopolitiska renommé. En annan, nyare form av stilkonst varmed det finska allmogelivet har skildrats. En värdig arvtagare till Sillanpää. 

Genom att spela in en porrfilm och sedan förvägra folk att se den utforskar han genom ett pågående performancekonstverk vad en författare kan vara.

Kulturredaktionens Max Hjelm, som även vänsterprasslar på Dagens Nyheter, blickar åter mot hexagonen på kontinenten och menar att det är dags att prisa Michel Houellebecqs vitvinsångande anda.  

– Houellebecq har gjort sig känd som en kontroversiell författare, med den egna devisen ”varje samhälle har sina svagheter, sina ömma punkter. Sätt fingret mot såret och tryck hårt”. Han förtjänar ett Nobelpris innan han går bort i vitvinsångor. Men inte för sina böcker. Genom att spela in en porrfilm och sedan förvägra folk att se den utforskar han genom ett pågående performancekonstverk vad en författare kan vara. Houellbecq har alltså på senare dagar börjat verka i en klart kulturradikal anda, och då Svenska Akademin redan 2016 luckrade upp vad litteratur kan vara vore detta ett perfekt nästa steg.

Liberal Debatts kulturredaktör Eric Luth menar att Svenska Akademien med 2023 års nobelpris har ett gyllene läge att tvätta bort smutsen från sitt förflutna: 

– Salman Rushdie har under året visat att pennan är mäktigare än svärdet, eller åtminstone kniven, även om man kan förlora ett öga på kuppen. När intellektuellt stendöda koranbränningar har blivit vardag i vårt torftiga land påminner Rushdie oss om att man faktiskt kan utmana religiös fanatism med stil.

När intellektuellt stendöda koranbränningar har blivit vardag i vårt torftiga land påminner Rushdie oss om att man faktiskt kan utmana religiös fanatism med stil.

Rushdie bör dock inte prisas allena:

For old times sake borde priset delas mellan Rushdie och Kerstin Ekman, som en del av en större försoningsprocess. Det vore första gången sedan 1974, då priset delades mellan Harry Martinson och Eyvind Johnson, som två författare delar på priset. Det var logiskt 1974, med två författare som förtjänar priset, och är lika logiskt 2023. 

Rushdie, Ekman och Houellebecq i all ära. Det är dags för en finne. Ett annat hett tips från östra rikshalvan, menar Theo Herold, är nationalekonomen och företagsmannen Björn ”Nalle” Wahlroos:

– Wahlroos beskriver i sin bok De 10 sämsta ekonomiska teorierna från Keynes till Piketty (2015) sin politiska resa från kommunist till liberal. Boken kanske inte bjuder stora stilpoänger, men åtminstone provokativa, tankeväckande och ofta underhållande idéer. 

– Wahlroos profil har dessutom inspirerat andra artister, fortsätter Theo Herold, bland annat en av huvudpersonerna i Johan Franzéns roman Operation Ikaros, Walter Björnroos, samt teaterpjäsen Kungen från 2013 som utspelar sig på hans herrgård.

Kulturredaktionen

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

På ettårsdagen av ryska invasionen – därför ska vi sluta läsa Dostojevskij

Varför skriver Alice Munro bara noveller?