Skip to content
Foto: Debby Hudson/Unsplash
Foto: Debby Hudson/Unsplash
Ledare | Skolan

Risk för liberalt inbördeskrig om skolan

Efter magister Björklund kommer magister Persson. Eller kanske Demirok? För första gången finns det två liberala partier i Sverige som vill vara skolpartiet nummer ett. Det bäddar för en spännande skoldebatt de kommande åren, skriver LD:s chefredaktör Matilda Molander.

Skolan, den liberalaste av alla liberala frågor. Socialliberalismens husgud John Stuart Mill började undervisa sina syskon vid åtta års ålder. Mary Wollstonecraft, den feministiska pionjären, var bara 24 när hon öppnade sin första skola. Inte heller pedagogen Anna Whitlock hade hunnit fylla trettio innan hon öppnade skola med Ellen Key. Är det något liberaler genom historien har engagerat sig i så är det utbildning.

Därför är det kanske inte så konstigt att det sker stora förändringar varje gång liberaler får makten över skolan. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var det de radikala lärarinnorna som fick skolan att lämna träig katederundervisning för att bejaka lusten till lärande, som Eva-Lotta Hultén skrev om i LD 5/2022. I lite mer modern tid infördes friskolereformen av regeringen Bildt på 1990-talet, och på 2010-talet kom major Björklund med den nya läroplanen som innebar slutet för “flumskolan”. Sedan i höstas är det återigen en liberalpartist som bestämmer över utbildningsdepartementet. Vad blir utbildningsminister Mats Perssons (L) stora avtryck i skolpolitiken? Att döma av intervjun i det här numret hoppas han att det ska bli ordning och reda.

Centerpartiet har blivit synonyma med att vi försvarar företagen och vinsterna i skolan.

Samtidigt verkar det den här mandatperioden för första gången bli konkurrens om den liberala skolpolitiken. I en intervju med Liberal Debatt i höstas konstaterade Muharrem Demirok som nominerats till ny partiledare för Centern att partiet måste göra en förflyttning i skolfrågan:
– Centerpartiet har blivit synonyma med att vi försvarar företagen och vinsterna i skolan. Vi kommer aldrig vidare till att prata om kvalitet i skolan och det är inte media som missförstår oss utan vi måste flytta oss från en punkt till en annan punkt där vi får prata om innehållet. Det innebär en översyn av utbildningspolitiken.

Centerpartiets nya fokus bäddar för en spännande liberal skoldebatt de kommande åren.
Att döma av partiernas ungdoms- och studentförbund lär den fortsätta under lång tid framöver. Vi bad dem att skriva om hur framtidens liberala skolpolitik ser ut, och som ni kommer att märka är de långt ifrån överens om vägen framåt. Förutom när det gäller en sak: Skolmarknaden måste stramas upp.
Det här blir något att bita i för det gamla friskolegardet.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Alla elever är värda en Doris

Hur Liberalerna förlorade de radikala lärarinnorna