Skip to content
Gina Gustavssons bok går ut till alla Liberal Debatts prenumeranter. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Gina Gustavssons bok går ut till alla Liberal Debatts prenumeranter. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Kultur | Liberal Idédebatt

Hur ska en liberal vara? Gina Gustavssons nya bok ger svar

Gina Gustavssons Det öppna sinnelaget och dess fiender är nästa bok i serien Liberal Idédebatt och släpps i dagarna. Boken distribueras kostnadsfritt till alla Liberal Debatts prenumeranter. Matilda Molander har träffat författaren.

Varför ska LD:s prenumeranter lägga Det öppna sinnelaget och dess fiender högst upp i högen på nattduksbordet? Gina Gustavsson har ett svar:

– För att den kanske kan ge lite inspiration och hopp i en mörk tid för liberalismen. Som det ofta är i Sverige diskuterar man vilka lagförslag man ska ha, vilken institution man ska slå vakt om. Och det är ju viktigt. Men man kan också behöva diskutera vilket slags individer vi behöver vara. Och också hur vi ska prata om saker, för det spelar roll. Retoriken i samhällsdebatten spelar ju roll för att driva folk mer mot det öppna, mer rävmässiga sinnelaget, eller locka fram våra mer igelkottiga sidor.

Boken som är en del av serien Liberal Idédebatt ges ut i ett samarbete mellan Liberal Debatt och Fri tanke förlag och skickas ut till alla tidskriftens prenumeranter. Den handlar som titeln antyder just om det öppna sinnelaget, om det psykologiska i frågan om vad det innebär att vara liberal.

Egentligen är det viktigare även för honom som är den negativa frihetens främste försvarare vilken typ av känsloregister man odlar och att man försöker vara en räv, än att man till varje pris bekämpar all slags ofrihet

– Vi gillar att diskutera hur samhället och institutionerna ska byggas upp och Det öppna samhället och dess fiender är den kända boken av Karl Popper. Men jag menar att det här med det inre, det öppna landskapet inom oss, också är väldigt viktigt. Och så exemplifierar jag det med den här räven kontra igelkotten som Isaiah Berlin skrev mycket om men som har lyfts fram lite mindre än hans diskussion om den negativa och positiva friheten. Egentligen är det viktigare även för honom som är den negativa frihetens främste försvarare vilken typ av känsloregister man odlar och att man försöker vara en räv, än att man till varje pris bekämpar all slags ofrihet, säger Gina Gustavsson.

På frågan vilket kapitel hon själv är mest nöjd med får hon fundera en stund.

– Då skulle jag säga kapitel två. Där möter läsaren tre nya typer av liberaler, eller till namnet nya, men som de förhoppningsvis känner igen lite grann från debatten. Det är de tre vanligaste föreställningarna om vilken slags människa den typiske liberalen är. Men alla tre är egentligen illa lämpade för att ta tag i många av dagens problem och folks behov av gemenskap, anknytning och känsla – och alla missar de rävens öppna sinnelag. Det är salongsliberalen, boulevardliberalen och alléliberalen.

Vad som är skillnaden? Ja, det kan du läsa om i kapitel två.

Skriftserien Liberal Idédebatt görs möjlig genom en generös donation av professor emeritus i företagsekonomi Ingemund Hägg. Bland tidigare skribenter finns Lena Andersson, Per Svensson och Andreas Bergh.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

Liberalismen måste sluta vara så tråkig – Gina Gustavsson näst ut i Liberal Idédebatt

Håll käften-mentalitet och coronanationalism – hur det sansade samtalet akademiker emellan havererade