Skip to content
Daniel Bäckström, Centerpartiet.
Daniel Bäckström, Centerpartiet.
Samhälle | centerpartiet

”Staten ska inte överpröva mig som skogsägare”

Hur ser han egentligen på samkönade äktenskap och varför är jordbruket avgörande för vår frihet? Matilda Molander har träffat Daniel Bäckström som kandiderar till ny ordförande för Centerpartiet.

Det är en trött Daniel Bäckström som sitter mitt emot mig. Han är nyss kommen till Stockholm efter en turné i Dalarna och Värmland, skogslänen, och så snart vi har pratat färdigt ska han hålla i Centerpartiets gruppmöte i riksdagen.
– Det började med frukostmöte måndag morgon i Peter Helanders (tidigare riksdagsledamot för C i Dalarna, reds. anm.) röda stuga, sedan till Rättvik för ett möte och sedan till Falun för lunch och sedan digitalt med distriktsordförandena och sedan körde jag 30 mil hem för att ha möte på bygdegården hemma i Tveta. Jag körde ett möte med värmlänningarna i den miljön där jag gick med i partiet för snart 30 år sen. Sen har vi haft uppehåll för att komma hit. Det är ju riksdagsarbetet också.

Turnén har varit lång, men han verkar nöjd och hans facebookflöde är fullt av bilder och uppskattande kommentarer från centerpartister han har träffat. “Vore fint med en landsbygdsbo, jägare och värmlänning som partiledare. Lycka till!”, skriver någon. “Han är min krets nominering”, skriver någon annan i en kommentar kryddad med tummen upp och fyrklöver-emojier. Flera dalakommuner har redan nominerat honom till ny partiledare. Skogslänen är hans hemmaplan. Här är den sävlige värmlänningen känd och uppskattad sedan tidigare, och medlemmar hoppas att han ska ge Centerpartiet en revansch på landsbygden.

Daniel Bäckström är landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet, och en tung företrädare för landsbygdsperspektivet. Men han är långt ifrån den enda som vill föra landsbygdens röst i partiet. Med på en del av turnén är riksdagsledamoten Helena Lindahl från Västerbotten, hon som gjort sig känd för att vilja stänga dörren till S och öppna den för SD. Jag undrar vad Bäckström tänker om ett eventuellt framtida samarbete med partiet.
– Vi har en självständig oppositionsroll och vi ska fortsätta jobba utifrån den plattform vi har i riksdagen. Sen kommer det att vara frågor där vi säkert tycker lika i. I våras gjorde vi en uppgörelse om försvarsinriktningen med 2 procent av BNP och alla partier, till och med Vänsterpartiet var med på det och det visar ju ändå att när vi behöver så hittar vi lösningar eller konstruktiva upplägg. Men nu är SD ju en stor och bidragande orsak till att regeringens konstellation drar iväg i frågor om arbetskraftsinvandring, familjeåterförening och möjligheten för enskilda att få ett fotfäste i Sverige och det är ju ingenting som ligger nära mig eller C.

Jag vill vara en konstruktiv och pragmatisk företrädare för Centerpartiet i de roller vi har, men också att partiet har en tydlig integritet.

Men du stänger inte några dörrar, undrar jag.
– Nämen vi har samma position som tidigare. Jag vill vara en konstruktiv och pragmatisk företrädare för Centerpartiet i de roller vi har, men också att partiet har en tydlig integritet. Det är väldigt viktigt för mig. Vi ska vårda vår värderingsbas och vår plattform.

I Bäckströms hemkommun Säffle tappade Bäckström och Centerpartiet nästan var tredje röst i riksdagsvalet. Där är i stället Sverigedemokraterna på frammarsch och blev i valet klart största parti med nästan 30 procent av rösterna.

Men lika populär som Bäckström är bland facebookanvändarna i skogslänen, lika impopulär är hans kandidatur bland den unga generationen centerpartister. Partiets studentförbund gick tidigare i höstas ut i en debattartikel i SvD och förklarade att de inte tycker att han är lämplig som partiledare. Anledningen är hans syn på HBTQ-personer. Under en kandidatutfrågning i Piteå kunde han varken svara ja på frågan om han skulle viga samkönade par, eller om han skulle gå längst fram i Centerpartiets Pridetåg som partiledare. Kritiken blev massiv. Både från dem som ser Centerpartiets liberala roll i svensk politik som hotad med honom som partiledare, och Bäckströmanhängare som menar att frågorna var “planterade” för att sätta honom i klistret.

Bäckström är djupt kristen och har suttit i styrelsen för Evangeliska fosterlandsstiftelsen som rekommenderar sina präster att inte viga samkönade par. Det här är känt i partiet sedan länge, och oroliga centerpartister har pratat om hans möjligen svajiga syn på homosexuellas rättigheter ända sedan han utsågs till kandidat av valberedningen.
– Jag tycker att det är självklart att vi ska ha en likhetsprincip här och att alla rättigheter ska kunna praktiseras fullt ut. Det finns mycket kvar att göra och det finns många frågor som är uppmärksammade och behöver lösas. Till exempel adoptioner är ju viktiga att stå upp för och det här med blodtransfusioner som är begränsande. Det är ytterligare exempel på frågor som vi behöver ta vidare så att man tar bort olikheter som finns i lagens möjligheter. Sen är det viktigt för mig också att religionsfriheten är värnad i vårt land. Det finns många dimensioner i det, men det är viktigt att hela tiden se en helhet på olika frågor.

Det man undrar är ju varför han inte sa det första gången han fick frågan. Om man nu verkligen tycker att vigsel för homosexuella och deltagande i prideparad är självklart så borde det ju inte vara så svårt att bara säga “ja”.

Jag tror att det är en av nycklarna framåt att vara nära människor, att lyssna in och skapa mötesplatser så att det ger engagemang.

Det är tydligt att det här inte är Bäckströms favoritfrågor att behöva diskutera. Han är betydligt mer bekväm när jag undrar hur Centerpartiet ska få fler medlemmar och aktiva.
– Jag tror att det är en av nycklarna framåt att vara nära människor, att lyssna in och skapa mötesplatser så att det ger engagemang. Och att det centrala ledarskapet är marknära, att man har god kontakt med centerrörelsen och lokalsamhället oavsett var vi är i Sverige. Det bygger engagemang märker vi när vi är ute.
– Basen måste ju vara att man känner varandra och gör saker tillsammans. Då är vi ju ute i varje kommun och ute i bygderna. När fler får förtroende för sin företrädare, då vill fler vara med.

När jag frågar honom varför han tror att valberedningen nominerat honom tvekar han först lite.
– Jag har hört, säger han och dröjer lite innan han fortsätter, det är ju rätt många som skickade in nomineringar från olika distrikt runt om i landet. Under de här 8 åren som riksdagsledamot men också tiden som kommunstyrelsens ordförande hemma har jag byggt kontaktnätet och också utvecklat arbetet i rörelsen där jag har varit med. Jag tror att man uppskattar det arbetet men också hur man är som person. Att det gör att folk får förtroende. Så är det ju också den tid vi är inne i utifrån omvärldsläge och utmaningar på olika sätt, att det är bra med både en förankring på landsbygd och erfarenhet hur en kommun kan ha det, men också de stora säkerhetspolitiska frågorna.

Vi behöver ta vara på de möjligheter som finns att producera mer insatsvaror till jordbruket.

Bäckström har suttit i försvarsutskottet i två mandatperioder, och gjorde lumpen i Bergslagens artilleriregemente A9 för nästan 30 år sedan. När regementet återinvigdes i Kristinehamn i veckan var han där. “Jag känner mig extra glad idag. Politiskt målmedvetet och konstruktivt arbete ger resultat. Och kommer minnas Överbefälhavarens ord om att det är rätt tid att återetablera artilleriregementet”, skriver han på facebook. Det är också i försvarsfrågorna han börjar när jag frågar honom hur han ser på liberalismen och vad en liberalism för 20-talet borde vara.
– Eftersom jag är så engagerad i försvarsfrågorna så tänker jag utifrån säkerhetspolitik och det globala läget och då handlar det ju om att värna vår suveränitet fullt ut. Det prövas ju och ifrågasätts väldigt hårt utifrån hur stora länder drar i en helt annan riktning.
– Vi behöver ta vara på de möjligheter som finns att producera mer insatsvaror till jordbruket. Det är för mig en grundläggande frihetsfråga att slippa sitta i importberoende från Ryssland på de här områdena.

Han förklarar att de säkerhetspolitiska hoten mot Sverige och våra samarbetsländer minskar vår frihet, liksom den ekonomiska utvecklingen.
– För mig handlar det här ju om helt grundläggande saker som att om riket ska ha en frihet, vilket jag verkligen värnar, då måste också var och en ha en frihet att kunna försörja sig. Ekonomisk frihet, men också en social koppling med jämställdhetsfrågorna. Det är ju oerhört viktigt i ett liberalt samhälle att förutsättningarna oavsett vad man har för kön ska vara likvärdiga och att det ska vara möjligt också att göra sina livsval på olika sätt.

Som landsbygdsbo är det ju klart att få bygga det man vill är ju viktigt i ett liberalt hänseende för mig

– Som landsbygdsbo är det ju klart att få bygga det man vill är ju viktigt i ett liberalt hänseende för mig, att staten inte ska gå in och överpröva mig som skogsägare eller att när jag vill utveckla verksamheten så ska det vara möjligt på olika sätt. Givetvis inom ramen för vad hållbarhet är, men just nu upplever jag ju att det både blir mer överstatligt och centraliserat på olika sätt. Man tar och flyttar makt från den enskilde till staten och det är ju inte en liberal riktning.

Det är tydligt att försvaret och markägarfrågorna är de som ligger honom varmast om hjärtat, och han återkommer till dem gång på gång under intervjun. Mellan val brukar partier lägga mycket kraft på att ta fram nya politiska förslag, och jag undrar inom vilka politiska områden som Bäckström vill att Centerpartiet ska ta fram ny politik. Han svarar med en lång harang av frågor. Allt från energi, försörjningstrygghet och företagsutveckling till äldreomsorg och skola. Jag konstaterar att det låter som att Centerpartiet ska fokusera på alla frågor.
– I alla fall en hel del, jajemen, konstaterar Bäckström och fortsätter, många vill se tydligare sakägarskap på flera områden från partiet.

I det senaste valet ägde Centerpartiet inte en enda fråga. Inte ens i landsbygdsfrågor var Centerpartiet det parti som flest tyckte hade en bra politik. Bristen på sakpolitiska förslag från centerpartiet har varit tydlig även utifrån, och partiet är i stort behov av politikutveckling. Frågan är hur Centerpartiet ska kunna göra det på ett bra sätt om det fokuserar på alla områden samtidigt.

Bäckström pratar om vikten av att staten stöttar de nya industrisatsningar som görs, inte minst i norr. Och att man skapar förutsättningar för ekonomisk utveckling på landsbygden. Det är också på landsbygden han vill se den första frihetsreformen om han får makten i Sverige. Eller de första, det är svårt att få Daniel Bäckström att välja en sak.
– Rent praktiskt utifrån ett landsbygdsperspektiv så hör det ju ihop med skatteöversynen för att få en decentraliseringseffekt så att resurser hamnar mer ute i landet där de också produceras. Det andra är att gå i klinch med hur staten reglerar på olika sätt inom myndighetsutövning och de byråkratiska pålagor som många företag och enskilda i dag upplever.

Decentralisering, regelförenklingar, landsbygd. Det är inte direkt revolutionerande ståndpunkter för en centerpartist. Förebilden är inte heller förvånande: Thorbjörn Fälldin.
– Jag är uppväxt i en självägande kultur där många har en stark uppfattning om vad man ska ha rätt att göra som markägare och som skogsägare. Det är frågor som jag har följt hela livet och det är fortsatt viktigt i dagsläget när man ser hur man snabbt kan bli av med sin egendom eller sin brukarrätt.

Att arbeta för det på något annat sätt än i Centerpartiet har aldrig funnits på kartan.
– För mig blev det självklart när man arbetar för bygdens utveckling och entreprenörskap.

Det Centerparti som Daniel Bäckström målar upp är som en skolboksbeskrivning av Centerpartiet. Men det är ett Centerparti där alla är självägande bönder och där staden inte längre verkar finnas. Inte det Centerparti som existerar i dag. I bygdegårdarna kring dalälven är det populärt, men kommer det att bygga ett starkt parti? Och kan det vinna val?

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Stöd Liberal Debatt genom att teckna en prenumeration!

"Vi är inte relevanta för bruksorter"

"Att stå upp mot främlingsfientlighet och rasism är inte Annies projekt. Det är såna vi är"

Här är Annie Lööfs efterträdare