Skip to content
Eric Luth. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Eric Luth. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Kultur | redaktörer

LD:s kulturredaktör Eric Luth får årets Viktor Rydberg-pris

Vid en presskonferens på måndagen kungjorde Smålands Akademi att Liberal Debatts kulturredaktör Eric Luth får det ena av årets två Viktor Rydbergpris. Prissumman är 100 000 kronor och priset delas ut till Viktor Rydbergs minne.

Motivationen lyder som följer:
“Förankrad i småländsk mylla, men med nyfiken blick mot omvärlden, verkar Eric Luth i Viktor Rydbergs liberala anda. Från hans unga penna flyter initierade kulturtexter och politiska kommentarer. Genom hans arbete för Wikipedia blir världen något mindre och mer begriplig.”

När jag får tag på Eric Luth sitter han i bilen på väg hem från pressträffen och jag undrar hur det känns?
Det känns ju omtumlande och stort. Jag är inte överraskad längre, men jag var oerhört överraskad när de ringde i våras, konstaterar Luth.

Han förklarar att han fick besked om priset vid påsk och har fått hålla det hemligt sedan dess. Känslan av att vara omtumlad har dock inte lagt sig.

– Jag har väl aldrig ägnat mig åt de mest klickbetesinriktade texterna. För mig är det viktigare att tänka fritt och högt och skriva det jag intresserar mig för. Det gör också att jag ibland undrar om någon läser och uppskattar det jag gör eller om jag vandrar ensam. Det är ju svårt att sticka ut och göra något annorlunda, och samtidigt inte göra sig så annorlunda att man blir irrelevant. Jag är kanske inte den mest läsa skribenten, men uppenbarligen finns det folk som tycker att det är tillräckligt givande att läsa mig för att ge mig fint pris. Det är omtumlande, säger Luth och är tyst ett tag innan han fortsätter:

– Jag är särskilt glad över att de tog fasta på nyfikenheten i motiveringen. Nyfikenhet är mitt ledord, att se världen med nyfiken blick och inte utgå från förutfattade meningar. Nyfikenheten är en av de viktigaste egenskaperna man kan ha som skribent i min värld.

Jag undrar vad Luth själv tycker att man borde läsa om man nu blir lite nyfiken på honom, och han får fundera ett tag innan han svarar.

– Ja du, det jag är mest stolt över själv är understreckaren i SvD (Om Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah reds. anm.), men om man läser den blir man förhoppningsvis mer nyfiken på Abdulrazak Gurnah. Annars har jag väl misslyckats med mitt uppdrag, säger Luth och skrattar.

– Jag vänder ofta tillbaka och är ganska nöjd med den text som jag skrev när jag lanserade mig till LD, om vad Harry Martinssons Vägen till Klockrike skulle kunna ha för relevans för vår snabba värld i dag. Om hur berättelsen från den industriella revolutionen kan användas för att förstå vår samtid. Det är den text jag är mest nöjd med själv, även om det inte är den mest lästa texten i världshistorien.
100 000 kronor är en stor prissumma och en sista given fråga innan vi lägger på är självklart: Vad ska du göra för pengarna?

– Det ger mer utrymme åt att kunna skriva egna projekt och göra saker utanför vanliga jobbet. Prissumman ger utrymme för att fortsätta verka i Viktor Rydbergs anda. Just nu ska jag också köpa ett litet hus. Man behöver ett eget rum, som Virgina Woolf sa.

Nu väntar prisutdelning vid Smålands akademis högtidssammankomst i Jönköping den 12 november, och så skrivande i den nya stugan i småländska skogen.

Eric Luth

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!

Revolutionens rastlösa nomader

Dagens litteratur är så tråkig att inte ens en kulturredaktör orkar läsa

De franska kulturmännens fall

Den bästa litteraturen är den man inte förstår