Vilken väg ska liberalismen ta nu? Erik Berg som är vald till ny ordförande för LUF förklarar vilken riktning han vill ta förbundet – och partiet.
Liberalismen är utmanad. Hotad från alla kanter. Splittrad internt. Vi som kallar oss liberaler måste nu lyfta blicken och se till framtidens frihetsfrågor. Annars kommer vi att blekna och lämnas efter på historiens soptipp, samtidigt som våra ideologiska motståndare kan skratta hela vägen fram till en ny, illiberal världsordning.
Varje liberal måste fråga sig vad våra tankeströmningar har att erbjuda människorna som förförts av löftena om det illiberala samhället.
Varje liberal måste fråga sig vad våra tankeströmningar har att erbjuda människorna som förförts av löftena om det illiberala samhället. Det finns otaliga exempel på hur en liberal reformagendan kan utvecklas, hur vi ska konkurrera med den riksdagsmajoritet som består av icke-liberala och anti-liberala partier, och göra liberalismen till något mer än status quo. Låt mig ge exempel på en del av reformagendan för en ny generations liberalism.
Den stora, globala frågan för framtiden är frågan om hållbarhet och tillväxt. Här går konfliktlinjen mellan en vänster som vill byta tillväxt mot missväxt, en höger som blundar för klimatforskning, och en liberalism som alldeles för ofta blir ett enkelt svar, en blek kopia av den ena eller andra extremen. Trots att inget är mer uppenbart än att tillväxt och hållbarhet måste gå hand i hand.
I dag är vi i Sverige bra på att beskatta undersköterskan på landsbygden som inte har mycket annat till val än att ta sin bensindrivna bil till jobbet.
Liberaler bör förespråka nya gröna skatter på växthusgaser – oavsett vem det är som släpper ut. I dag är vi i Sverige bra på att beskatta undersköterskan på landsbygden som inte har mycket annat till val än att ta sin bensindrivna bil till jobbet. Om vi bara var lika bra på att beskatta de brasilianska köttbitarna, den indonesiska sojan eller mellanchefernas flygresor mellan Göteborg och Stockholm skulle kanske klimatkampen uppfattas rättvis.
Det finns heller få saker så enkla som att förespråka stängdhet. Att klippa elkablarna till Europa, införa ett asylstopp, dra ner på biståndet eller förvägra människors möjlighet att arbeta eller forska i Sverige. Detta hotar tillväxt och välfärden. Det minskar friheten för den som inte kan starta ett företag på grund av dagens massiva kompetensbrist. Än mer minskas friheten för den som behöver skydd eller utrymme att växa och leva i vårt hörn av världen. Liberaler måste våga förespråka öppenhet igen.
Frågor som dessa har lyst med sin frånvaro i valrörelsen. Regeringsfrågan har fått all tillgänglig uppmärksamhet. Socialdemokraterna försökte sitt bästa, och lyckades, att göra valet till en folkomröstning om Sverigedemokraterna. Problemet är bara att Socialdemokraterna förlorade folkomröstningen.
Socialdemokraterna försökte sitt bästa, och lyckades, att göra valet till en folkomröstning om Sverigedemokraterna. Problemet är bara att Socialdemokraterna förlorade folkomröstningen.
Liberala partier kommer aldrig frodas i den verkligheten. Substantiella debatter om riktiga reformer är alltid att föredra över regeringsalternativ som mer liknar Robinson-lag med sina interna intriger och bråk. Låter vi denna debatt få fäste i svensk politik blir detta Liberalernas sista mandatperiod i riksdagen.
Det viktigaste Liberala Ungdomsförbundet kan göra framöver är således enkelt att sätta fingret på. Genom att vara liberala vakthundar, genom att värva fler medlemmar, genom att arbeta fram de bästa förslagen göra Liberalerna till ett frihetligt reformparti igen.
Erik Berg
Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!