Skip to content
Marine Le Pen för en framgångsrik kampanj. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Marine Le Pen för en framgångsrik kampanj. Foto: Jesper Ahlin Marceta
Samhälle | Frankrike

Snart kan en Putinkramare leda Europa

Medan Macron åker i skytteltrafik mellan Nato-toppmöten och EU-toppmöten har Marine Le Pen åkt land och rike runt för att trumma in ett enda budskap. LD:s Matilda Molander skriver om en valkamp som blivit ruggigt jämn.

Det är fem dagar kvar till presidentvalet i Europas mäktigaste land. Men på den stora tidningen Le Mondes hemsida får man scrolla länge innan man hittar någon artikel om valet. På nyheterna talas det om att 30 procent av fransmännen kan strunta i att gå och rösta. ”Det finns inget att välja mellan”, ”det är ju ingen debatt”, hörs uppgivna väljare säga till radions reporter.

Är det något som är slående med valkampanjen är det hur lite kampanj det är. Osynligast av alla är presidenten själv, Emmanuel Macron. Han har tackat nej till att vara med i stora tv-program inför valet, och hade sitt första stora kampanjmöte i helgen, bara en vecka innan valet.

Presidentens uteblivna kampanj är ingen slump. Hans frånvaro har gjort det svårt för övriga kandidater att få igång sina kampanjer.

Presidentens uteblivna kampanj är ingen slump. Hans frånvaro har gjort det svårt för övriga kandidater att få igång sina kampanjer, ”Det är svårt att boxas om man är ensam i ringen”, som Republikanernas Valérie Pécresse frustrerat konstaterade för några veckor sedan.

Med krig i Europa ökar människors längtan efter trygghet, och med den sittande makthavaren vet man åtminstone vad man får. I Sverige har statsminister Magdalena Anderssons stöd gått stadigt uppåt, i Frankrike tydde sig väljarna till Emmanuel Macron när Putins trupper marscherade in.

Macron åker i skytteltrafik mellan Nato-toppmöten och EU-toppmöten, när han inte är i Moskva för att personligen träffa Vladimir Putin och försöka att hitta en lösning på konflikten. Vad har han att vinna på att sänka sig till att stå i en tv-studio och gaffla med motståndarna? Ingenting. Bättre att upphöjt ägna sig åt att styra landet och Europa.

I senaste mätningen inför andra valomgången fick Emmanuel Macron bara 51,5 procent, och Nationell samlings Marine Le Pen hela 48,5.

Strategin har varit framgångsrik och gett Macron ett ordentligt försprång i opinionen. Ett tag. I senaste mätningen inför andra valomgången fick Emmanuel Macron bara 51,5 procent, och Nationell samlings Marine Le Pen hela 48,5.

Det ska jämföras med andra omgången i valet 2017 då Macron fick 66 procent och Le Pen 34. Vad har hänt? Jo, medan Macron varit upptagen med att vara en europeisk statsman, har Marine Le Pen rest land och rike runt och trummat in ett enda budskap: Macron förstår inte hur dyrt livet har blivit för vanliga fransmän.

I Frankrike är det köpkraften eller ”plånboksfrågorna” som är väljarnas viktigaste fråga.

Det går hem. I Sverige brukar skolan, vården eller kanske lag och ordning avgöra valet, men i Frankrike är det köpkraften eller ”plånboksfrågorna” som är väljarnas viktigaste fråga. Ställd mot Macron är det en särskilt bra kampanjstrategi.

Macron har inte bara gått elitutbildningar och arbetat som bankir innan han blev politiker, utan har under sitt presidentskap dessutom gjort flera plumpa och nedvärderande uttalanden om ”vanligt folk” som skapat både ilska och förbittring.

När krig i Europa lagts till energikris och resultatet är en inflation som tickar uppåt, uppåt finns en våg av folkligt missnöje att rida på. Kommer den att bära Le Pen ända till Elyséepalatset? Kanske. Det går i alla fall inte längre att utesluta att Frankrike, och därigenom EU, snart kan ledas av en Putinkramare. Sverige måste göra sig redo.

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!