Skip to content
Idé | Intervju

Därför borde du läsa Tusen små framsteg

Med detta nummer av Liberal Debatt följer den helt nya svenska översättningen av den amerikanske författaren Adam Gopniks bok Tusen små framsteg. Varför borde Liberal Debatts läsare lägga den högst upp i traven på nattduksbordet? Matilda Molander ringde Bengt Westerberg för att få svar.

Om jag tycker om en bok så läser jag kanske om den en gång efter några år, men du Bengt har läst Tusen små framsteg flera gånger på bara några år, och dessutom sett till att få den översatt till svenska. Vad är det som fångat dig med boken?

Bengt Westerberg. Foto: Christer Sturmark
Bengt Westerberg. Foto: Christer Sturmark

”Det handlar mycket om hur Gopnik beskriver det förhållningssätt som liberaler har, insikten om att det alltid finns argument som talar i olika riktningar och att man måste ha respekt för det. Som liberal kan man kan verka velig, men han menar att sådan är tillvaron. Det finns alltid argument som pekar åt olika håll, vad man måste göra är att lära sig att väga dem mot varandra.”

Varför borde liberaler läsa Tusen små framsteg just i vår?

”För att det är en stark plädering för den liberala demokratin och liberalismen som idé. Han betonar starkt att liberaler inte har några färdiga lösningar och visioner, utan framför allt inriktar sig på det som är dåligt och vad man ska göra åt det för att göra världen bättre. Han utgår från att vi alla är felbara – också liberaler, och det är därför klokt att skynda långsamt. Det är det som ligger i titeln, Tusen små framsteg. En liberal måste pröva sig fram och vara beredd att ompröva. Man blir aldrig färdig med sina reformer.”

”En annan styrka är att Gopnik inte bara berättar om liberala idéer, utan också tar upp kritiken från höger och vänster på ett seriöst sätt. Han tar de bästa argumenten och erkänner att de i många fall har en poäng. Till exempel framhåller konservativa ofta vikten av tillhörighet och patriotism – och det behövs för att hålla samman ett land. Vänstern kritiserar liberalismen för att förändringarna går för långsamt och det ligger det också något i – men det är viktigt för att undvika stora misstag.”

Om du fick välja ett kapitel i boken som alla borde läsa, vilket är det?

”Det som heter kapitel 1 i boken, där Gopnik försöker att svara på frågan vad liberalism är. Samtidigt är det inte en särskilt lång bok, så man bör absolut läsa hela. Exempelvis ägnar han två tunga kapitel åt kritiken från höger respektive vänster som man inte bör missa. Ja, jag skulle helst se att det är få läsare som bara läser ett kapitel.”

Vad vill du diskutera med LD:s prenumeranter efter att de läst boken?

”Då skulle jag vilja diskutera hur vi ska förklara vad de liberala värdena står för så att människor inte bara tar dem för givna utan inser att de är något vi behöver kämpa för – i motvind. Jag tror till och med att personer som röstar på antiliberala partier ofta gör det i tron att de liberala värdena, rättsstat, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och så vidare, alltid kommer att finnas. Men så är det inte och det visar utvecklingen i världen. De liberala krafterna behöver därför samla sig, och då tänker jag inte bara på de som finns i partiet Liberalerna utan även i andra partier.”

Matilda Molander

Gillar du det du läste? Teckna en prenumeration på Liberal Debatt!