Skip to content
Avslutningsvis

Trumps nya roll lär märkas i svensk debatt

Det amerikanska presidentämbetet är inte längre Trumps men det betyder knappast att vi sett det sista av honom. Publicisten, politikern och diplomaten Olle Wästberg skriver om hans nya roll – som global extremistledare.

Samtidigt som Joe Biden svors in som president sa Donald Trump: »We will be back in some form«. Om han inte blir dömd till fängelse kommer han att utnyttja det starka stöd han har från miljontals amerikaner. Eftersom han har kastats ut från Facebook och Twitter, där han hade 89 miljoner följare, är det sannolikt att han vill starta en egen plattform. Dessutom har han förberett en egen tv-station.

Trump spelar en huvudroll i amerikansk politik, men han har också stort stöd från högerpopulister över hela världen. Orbán, Putin, Åkesson och andra menar att det var beklagligt att Trump inte blev omvald. Trots att han stimulerade sina anhängares angrepp på den amerikanska kongressen som ledde till fem döda och global upprördhet, står de ledande sverigedemokraterna fast vid sin nominering av Trump till Nobels fredspris. Ulf Kristersson i sin tur berömmer SD och sa nyligen att de har blivit »mer seriösa och konstruktiva«.

Trumps valseger 2016 stimulerade högerpopulistiska rörelser i många länder. Också den terrorist som våren 2019 mördade 49 muslimer i Nya Zeeland hade hyllat Trump på nätet. Efter att Trump valts firades han av Nordiska Motståndsrörelsen i en av deras största demonstrationer. 500 nynazister tågade mot Mynttorget i Stockholm. NMR-ledaren Per Öberg sa på den tydligt antisemitiska demonstrationen att Trumps seger är ett tecken på att det pågår en revolution i världen.

Liksom för andra populister spelade nationalism och motstånd mot invandring en huvudroll i Trumps valkampanj 2016. En mur mot Mexiko började byggas och invandringsstopp genomfördes. Trumpadministrationen har instruerat ambassader att iaktta »extra scrutiny« när de ska bevilja visum för människor med muslimsk bakgrund. Det gör till exempel att unga svenskar som fått stipendium till amerikanska universitet, men råkar heta Muhammed eller är födda i Mellanöstern, har fått vänta flera månader på studerandevisum och därmed missat utbildningen.

Joe Biden beslöt sin första dag att stoppa byggandet av muren mot Mexiko och att upphäva inreseförbudet från de muslimska länderna. Biden uttalade sig också efter valet för att de 11 miljoner papperslösa, som finns i USA sedan länge, ska få en väg till medborgarskap. Kontrasten till Trump är slående.

Nationalism och invandringsmotstånd är dock inte det enda som förenar de auktoritära rörelserna. De delar också viljan att kontrollera domstolar och medier. I Polen och Ungern har de auktoritära regimerna skapat kontroll över domstolarna. Donald Trump har i en av sina tweets kallat det amerikanska rättssystemet för ett rent åtlöje, »laughing-stock« och såg till att utse fler federala domare än någon tidigare president. Han valde konservativa unga jurister som alltså har rätt att sitta hela livet ut.

De fria mediernas arbete har under Trump försvårats och han kallade nästan dagligen journalister för »enemy of the people«. Det är något som speglas i de auktoritära östeuropeiska länderna men också i Sverigedemokraternas angrepp på Public Service, vars oberoende de vill avskaffa.

Tyvärr räcker det inte med nationalismen och motståndet mot rättsväsende och media, det finns fler områden där auktoritära rörelser på båda sidor av Atlanten förenas. År 2017 demonstrerade amerikanska nazister och KuKluxKlan-anhängare mot att man i Charlottesville skulle flytta en staty av en av Sydstaternas ledare. En nynazist körde en bil rakt in bland motdemonstranterna, dödade en och skadade flera. Trumps kommentar var att det fanns »väldigt fina människor« även i vit makt-gruppen. Tre svenskar fanns med på den nazistiska sidan i Charlottesville: Christoffer Dulny – länge ledande i Sverigedemokraterna i Stockholm och anställd på riksdagskansliet, men som tvingades lämna SD 2017, Daniel Friberg, chef för bokförlaget Arktos som ger ut fascistisk litteratur, och Henrik Palmgren, sedan länge boende i Oregon där han driver den rasistiska och antisemitiska medieplattformen Red Ice, som var i Charlottesville för att livesända från sin youtubekanal.

En av Trumps paroller i valen var »America First«. Det är ett uttryck som ingen annan presidentkandidat de senaste 75 åren använt. Skälet är att America First var en rörelse – med svenskättade Charles Lindbergh som talesperson – som drev att USA skulle ställa sig närmare Hitlertyskland och inte skulle gå med i Andra världskriget. Trumps tänkande kring »America First«, speglas i hans ovilja att stödja demokratier som utsätts för hot från andra länder. Likasom andra nationalistiska, populistiska rörelser står »trumpismen« mot globalism. Det var ingen slump att Trump stöttade Brexit.

Nationalism och främlingsfientlighet är vad som förenar de högerpopulistiska rörelserna över hela världen. Därför är det naturligt att de slutit upp bakom Trump. Om han lyckas med sin strävan att skaffa sig en ny digital talarstol kommer han att bli en global extremistledare som säkerligen lär märkas i svensk debatt.

Olle Wästberg är fd. chefredaktör för Expressen, fd. generalkonsul i New York och fd. riksdagsledamot för Liberalerna.

olle@wastberg.se