Skip to content
Krönika

Vad är väl en jul i statstelevisionen?

Julen är förmodligen den allra mest traditionstyngda högtiden vi har. Det ska vara julgran, julskinka och julklappar. Och julafton startar först när Arne Weise tänt sitt ljus och påat Kalle Anka och hans vänner. Ja, en av julens riktigt tunga institutioner kommer för alltid att vara förknippad med just denne varma man i tv.

Att Weise skrivits in i den svenska jultraditionen har många förklaringar.

För det första är Weise den person som har haft rollen som julvärd överlägset flest gånger. När han i samband med sin pension 1996 meddelade att han tänkte sluta, möttes han av så starka reaktioner att han fortsatte med hedersuppdraget i sju år till (!). En andra bidragande faktor är det TV-monopol som fanns i Sverige fram till 1987. Det fanns helt enkelt ingen konkurrerande TV4-kändis som gjorde snöigare snögubbar, kokade knäckigare knäck och tände juligare ljus. I så måtto är Arne Weise den sista stora symbolen för tiden då statstelevisionen dominerade etern.

Faktum är att det dröjde fram till 1998 innan TV4 inledde en reell konkurrens om TV-tittarna under julafton. Och trots att det nu gått decennier sedan monopolet bröts är SVT fortfarande den stora lägerelden på julafton för den svenska majoritetsbefolkningen.

Den främsta anledningen till att Weise blev så stor handlar dock, oavsett vad vi statsvetare vill tro, inte om monopolet utan om hans person. Hans vänliga framtoning, känsla och närvaro i rutan. Weise var precis den person som behövdes för att göra julen till en stämningsfull högtid i televisionen.

Förutom sitt högtidliga julvärdskap har Weise även haft en lång karriär inom såväl radio och TV. Weise arbetade där främst med barn- och ungdomsprogram – både framför och bakom kameran. Han var inte heller rädd för att ge sig ut i det gröna som programledare för »Ett med naturen«, ett program han ledde i 13 år. Dessutom var Weise programledare för »Minnenas television« där han presenterade och gav liv åt äldre tv-produktioner – ett perfekt uppdrag för någon som förkroppsligar public service-andan.

Mycket mer kan förstås sägas om Weise men jag skulle vilja avsluta med något han själv sade i sin sista sändning 2002, när han berättade om hur det gick till när dåvarande programchefen Åke Magnusson första gången frågade honom om att vara julvärd.

»Aldrig i livet«, svarade Weise, »Julafton är helig!«.

»Ja, men då kanske du gör en riktigt bra julafton«, lär Magnusson ha svarat.

Efter det valde Arne Weise att tillbringa 30 av sina julaftnar i sällskap med oss tv-tittare. Den 25 september i år somnade han in, 89 år gammal.

Elias Collin är masterstudent i statskunskap vid Uppsala universitet och sitter i Liberal Debatts redaktion.

@EliasCollin

elias.collin@liberaldebatt.se