Skip to content
Ledare

En svenskhet vi kan leva med

Som om det inte vore nog med all den verklighetsfrånvända identitetspolitik som det senaste årtiondet kommit från vänster har en icke-försumbar del av den politiska högern drabbats av samma sjuka. Nationalismens spöke går inte bara genom Europa, det aspirerar på regeringsmakten.

Samtidigt som vi mer liberalt sinnade sannolikt har att »se fram emot« årtionden av detta kulturkrig, vilket inte sällan kommer att utkämpas längs fronter, så är det uppenbart att det inte räcker med att förklara varför andra har fel. Det behövs frihetliga svar på frågor om hur våra samhällen ska hålla ihop och kring vad vi ska känna samhörighet. Inte minst för att de politiska lösningarna ska bli de minst dåliga. Så finns det en liberal svenskhet, och var börjar och slutar den i sådant fall? I det här numret medverkar tre av landets mest intressanta röster på området: Andreas Johansson Heinö, Clara Sandelind och Aron Verständig.

Det här numret markerar också slutet på ett kapitel och början på ett nytt. Nya LD-redaktörer tar nu vid. Även i redaktionen sker något av ett generationsskifte då ett antal medarbetare lämnar efter lång och trogen tjänst (då jag själv tillhör skaran avstår jag från rubriken »Köttberget tackar för sig«).

Julia Eriksson Ståhl lämnar till förmån för spännande (och rikliga) arbetsuppgifter som sakkunnig på finansdepartementet. Peder Gustavsson har familjeliv och stora upphandlingar hemma i Kalmar. Ut kliver också två andra vänner som faktiskt varit med mig varje steg som redaktör, Karin Pihl och Joakim Rönnbäck. Karin har, som vi berättade i förra numret, nytt arbete som ledarskribent på Göteborgs-Posten. Joakim har, efter åren på forskningsinstitutet Ratio, klivit rakt in i den politiska hetluften som en av de omsusade L-tjänstemännen på regeringskansliet som ska se till att Januariavtalet efterlevs.

Förresten har vi ett långt reportage i detta nummer om samarbetet mellan riksdagens liberala partier och de rödare krafterna. För att göra det extra spännande så ringde vi vännerna och meningsmotståndarna på den socialdemokratiska tidskriften Tiden och lät en av deras återkommande medarbetare syna hur samarbetet landat i den svenska liberalismen.

Avslutningsvis: Tack för allt! 38 temanummer blev det. Nu ska det bli skönt att »bara« läsa tidskriften.

Gabriel Ehrling Perers är avgående redaktör (och tillträdde nyligen som chefredaktör och utgivare på Avesta Tidning).