Skip to content
Krönika

Amelia Andersdotter: Upphovsrättslobbyisternas glåpord är avslöjande

Nästa vecka röstar EU-parlamentet om Google. Specifikt röstar de om två olika aspekter av Googles verksamhet. Först: Ska alla som har en webbsajt tvingas köpa Googles system för automatisk uppladdningsfiltrering? Och sedan: ska Google behöva betala alla som vill vara sökbara på deras webbplats en upphovsrättsavgift för länkarna bland sökresultaten?

Svaren borde vara nej och nej, men en stark tysk-fransk koalition av EU-ledamöter vill rösta ja och ja. De vill försvara den europeiska kultursektorn och göra EU ”digitalt oberoende”. Och de står under hårt tryck från aggressiva lobbyister från insamlingssällskap som STIM och Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) och förläggare som Springer och Tidningsutgivarna.

För det är verkligen inget trevligt tonläge. STIM-ledamoten Alfons Karabuda, som också är ordförande i SKAP, kallade nyligen alla kritiker mot EU-kommissionens förslag för ”zombies” i en debattartikel på SVT Opinion. SKAP:s twitterkonto insisterar på att personer som kritiserar förslaget är ”Google-manipulerade bottar” (datorprogram som reagerar per automatik).

När tyska Wikimedia-communityt valde att stänga tyskspråkiga Wikipedia en dag i protest mot de nya reglerna kallas de ”terrorister” av en fransk tidigare lobbyist.

Att tiotusentals människor faktiskt kan vara oroade med anledning av förslaget kan de inte ta in. Intressegrupperna tycker inte ens att de etablerar en dålig samtalston.

Föraktfulla tillmälen verkar återhållande på demokratin. De flesta orkar inte vara måltavlor för det professionella hatet i sociala medier, i tryckpress, och i parlamentariska lokaler. Man hukar sig och väljer att inte ha en åsikt.

För många har backat undan med en nervös hänvisning till att Spotify, med sin breda distribution och ersättning till upphovsmän, redan löst allt.

Men Spotify är bara en dellösning. Någon europeisk digital marknad finns ännu inte och det skadar vår ekonomi. Det är oftast olagligt att visa film i skolan, ge en synskadad elev en digital läskamrat, och laddar man upp bilder kan man ovetande skapa juridiska problem för ett småföretag.

Upphovsrättslobbyisternas glåpord är därför både avslöjande och beklämmande.

De modiga akademiker, bibliotekarier, småföretag, aktivister och politiker från hela EU som trots glåporden försökt göra positivt avtryck på upphovsrättsreformen ska ha all heder.

Amelia Andersdotter är expert i frågor som rör integritet på nätet och tidigare Europaparlamentariker för Piratpartiet.