Skip to content
Ledare

Den vår de svaga kallar höst

Att göra ett nummer av en tidskrift är en känsloladdad process. Som redaktör känner man sig alltid lite (mer) gråhårig efteråt.

Men det är också en mycket speciell känsla att hålla den färdiga produkten i handen. Inte minst infinner sig känslan av att ha gjort något hyfsat beständigt.

Till skillnad från på nätet kan man aldrig få en tryckt tidning ogjord eller i smyg rätta stavfel som missats efter för lite sömn nätterna innan tryck. Även utan att bli överdrivet romantisk – det går ju så klart att driva idédebatt i rent digitala format – är utvecklingen bland svenska idétidskrifter och magasin sorglig.

Om LD klart till höger stående Svensk Tidskrift slutade tryckas redan 2004 och finns sedan 2006 bara på nätet. Liberala och senare “borgerliga” Magasinet Neo utkom för sista gången 2015. Till vänster meddelade Arenagruppen i år att Magasinet Arena går i graven. Den socialdemokratiska tidningsdöden sveper även med sig SSU:s tidningar Tvärdrag och Frihet. De sistnämnda ska dock ersättas av vad som låter som lovande digitala satsningar.

När LD firar 70 år 2018 står tidskriften starkare än på länge. Skaran betalande prenumeranter växer och redaktion och styrelse är beslutna att fortsätta utkomma i tryck. Dels är det en förutsättning för att få in de helt avgörande prenumerationsintäkterna, men vi tror också att hantverket har ett värde i sig. Nya generationer LD-medarbetare bör också ges förmånen att svettas över rubriker och ingresser på fasta utrymmen, texter som måste strykas skoningslöst och känna den speciella doften av ett nummer direkt från tryckeriet. Dessutom tror vi att du som läser gör det mer engagerat då än om LD bara fanns digitalt. Därför fortsätter redaktionen att utveckla tidskriften.

Utöver nyligen lanserade kultursidor är det nu dags för ännu en del där du får chansen att verkligen gå “på djupet”. LD har alltid haft ambitionen att agera brygga mellan akademi samt intresseorganisationer/partipolitik och press. Ett samtal där alla dessa ingår gör samhällsdebatten smartare och senare i numret berättar min biträdande redaktör Karin Zelano hur LD ska bidra till en sådan utveckling.

Dessutom har vi, så här i skördetider, laddat med ett axplock av intressanta ämnen och artiklar som inkommit till redaktionen under våren.

Vi ses snart igen!

Gabriel Ehrling
Chefredaktör och ansvarig utgivare
@gabrielehrling – red@liberaldebatt.se