Krönika

Den franske jordbruksministern fick så han teg

Text: Eskil Erlandsson

För tio år sedan lanserade jag visionen »Sverige – det nya matlandet«. Det är en vision om en livskraftig landsbygd med växande företag och fler jobb. Men det är också en vision om god mat, god djurhållning och upplevelser i världsklass. Tankarna fick ett varmt välkomnande. Många ville bidra.

Men, låt mig avslöja att det inte blivit så utan Michel Barnier, under ett antal år fransk jordbruksminister. Han retade upp mig när jag i stilla beundran talade med honom om hur det berömda franska köket utvecklats. Jag berättade att jag hade för avsikt att göra Sverige till ett nytt matland i Europa. Barnier skrattade och sa lite överlägset »Du min gode vän du kan ju försöka, men ni har en lång väg att vandra« Jag påstår att vi kommit riktigt långt!

Hur blev det så? Jo, Sverige har många styrkor. Långa sommarkvällar gör frukt och grönsaker smakrika. Vårt kalla klimat gör att grödorna växer långsammare och får mer smak. I det kalla vattnet utanför den svenska västkusten finns kanske världens bästa skaldjur. Svenska primärproducenter har kommit långt vad gäller djurskydd och miljötänkande, vilket ger oss friska djur och fräscha råvaror fria från farliga restprodukter. I Sverige finns också unika råvaror, som det vilda köttet, bär och svamp. Liksom tillagningsmetoder som är typiska för Norden och Sverige.

Vårt land har därtill en fantastisk natur som kan ge många upplevelser i kombination med mat. Det handlar om allt från att avsluta sin fjällvandring med en spektakulär middag med utsikt från fjälltoppen till att få möjlighet att tillreda sin egen fisk ute i det fria efter en fiskeutflykt.

Sverige är också öppet inför det nya. Kaffe latte, smoothies och sushi är bara några exempel på matkultur som svenskarna snabbt har anammat.

Vårt öppna förhållningssätt driver ständigt utvecklingen av mat och måltider framåt. Vi är också ett av de länder som är absolut bäst på innovativ mat. Det är knappast någon slump att vårt land är ledande på »functional foods« eller att det är härifrån »baristamjölken« kommer. Samtidigt har vi många duktiga kockar som får bra placeringar i internationella tävlingar, och numera ett stort antal krogar med stjärnor i »Guide Michelin«.

Framgången byggdes underifrån av människors med engagemang för vad vi äter och hur vi tillagar det. Engagemanget är hos många svenskar i dag större än någonsin.

Eskil Erlandsson är riksdagsledamot för Centerpartiet och före detta jordbruks- och landsbygdsminister

@ErlandssonEskil

eskil.erlandsson@riksdagen.se

Fler artiklar av Eskil Erlandsson

Prenumerera 6 nummer per år för 200 kr