Skip to content
Tema

Blod, svett och tårar

The Son

RECENSION: ”The Son” av Philipp Meyer (Harper Collins Publishers)

Diaries of Peter McCullough, July 22, 1917
Drilling begun in the Reynolds and Midkliff pastures. Not a single room available in town. The streets are packed with men, trucks, carts, stacks of equipment; there are people sleeping in tents and ditches. Niles Gilbert is letting his pig stall for eighty dollars a week. As usual I expect anger at our skyrocketing fortune; of course it is the opposite. They see our prosperity nearly as their own, as if rent for a hog sty is no different from a few million dollars in oil.

Att skönlitteraturen är en utmärkt historiebärare bevisas ännu en gång i Philipp Meyers utmärkta The Son (Sonen). Genom dagböckerna från fem generationer i familjen McCullough tas läsaren med på en svindlande resa genom Texas minst sagt fängslande historia.

Boken är späckad med allt man väntar sig i en roman om Texas: från blodtörstiga indianer och skurkaktiga cowboys till giriga oljebaroner och korrupta politiker. Den som gillar tv-dramat ”Dallas”, eller då och då i hemlighet unnar sig en Spagettiwestern, lär inte bli besviken.

Underhållningen till trots är den stora behållningen av The Son trots allt av historisk kvalitet: Det är påtagligt – ja, nästan nästan påträngade – hur ungt Texas är. Hur ungt hela USA är. Betänk exempelvis innebörden av att Texas blev en del av USA så sent som 1845.

Bokens karaktärer befinner sig därför i ständig brytningstid och rörelse – med ett ben i det gamla och ett i det nya. Vildmarken tämjs, slår tillbaka och tämjs igen. Boskapsskötseln blomstrar och förtvinar sedan i takt med den alltför hårda driften på naturen. Oljan boomar – ”bustar” – och boomar igen. Och så vidare.

Philip Meyer, som hade den goda smaken att överge den lovande men ”själsdödande” karriären på en schweizisk investmentbank för författarskapet, kombinerar omfattande historisk kunskap med skönlitterär begåvning. På kort tid har Meyer gjort sig ett namn som en av USA:s mest talangfulla yngre författare. Förra romanen ”American Rust” (ej utgiven på svenska) utsågs till årets bok av The Economist.

The Son är en dels en utmärkt historielektion. Dels är den en spännande och lättillgänglig, vilket ju bara det gör den värd att inhandla på mellandagsrean. Den läses med fördel på engelska (och allra helst i Texas).

Gabriel Ehrling är redaktör för Liberal Debatt och ledarskribent på Dalarnas Tidningar.
gabriel.ehrling@liberaldebatt.se
Twitter: @gabrielehrling