Skip to content
Ledare

Små steg mot ofrihet

Att den offentliga makten inte utövas godtyckligt, utan lyder under lagarna och behandlar medborgarna likvärdigt är grundläggande i den liberala demokratin.

Men inte ens den obotlige optimisten skulle kunna beskriva samtalet om konstitutionella frågor i Sverige sp, livligt. Snarare ekar det tomt.
Samtidigt vet vi att andra människor – dem som inte har råd att ta rättigheterna för givna! – är beredda att riskera allt för dessa ideal. Det var ilskan mot korruptionen och den gränslösa statsmakten som drev människor till Maidantorget i Kiev. De har vägrat att gå därifrån.

Visst tillhör den svenska rättsstaten världens främsta. Men frågetecken finns. Övervakningen av medborgarnas privatliv ter sig alltmer massiv (och det lär skrotningen av datalagringsdirektivet inte ensamt råda bot på). Trots att de ännu är att betrakta som oskyldiga hålls människor häktade på obestämd tid under stora frihetsrestriktioner.
Och pressfriheten inskränks för att komma åt smygfotograferande snuskgubbar!

I detta nummer av Liberal Debatt skriver Alexandra Gillström om domen som avgör vad våra grundlagsskyddade rättigheter egentligen är värda, Karin Zelano granskar Sveriges minst uppmärksammade arbetsmarknadskonflikt (som dessutom råkar sätta domarnas oberoende på spel) och Liberal Debatts tidigare redaktör Caroline Krassén sprider välkommet ljus bland annars bekymrade sidor.

Sist redovisar vi några av reaktionerna på den första specialutgåvan av Liberal Debatt, författad av Per Svensson. Därför hatar alla liberaler. Och därför har alla fel. tycks ha återuppväckt vänsterliberalismen.

Gabriel Ehrling,

redaktör

Emma Söderberg Majanen,

biträdande redaktör