Skip to content
Recension

Arbeta och älska. I den ordningen.

 RECENSION: »Tove Jansson – Arbeta och älska« av Tuula Karjalainen (Norstedts, 2014)

Tove Jansson

Det är kontroversiellt med kvinnor som arbetar. Kvinnliga författares livsval måste bortförklaras (Kerstin Thorvall var ju tokut!) eller helgonförklaras (Astrid Lindgren var en sagotant sänd från himmelen!). De kvinnor som försökt leva som manliga konstnärliga genier har dömts skoningslöst av omgivningen. Än idag stoppar kvällstidningarna pressarna när en känd kvinna säger sig inte vilja få barn.

På samma sätt får manliga politiker fler frågor om vad de åstadkommit än hur de klarar av att kombinera familj och karriär, medan man kan bygga hela biografier över kvinnliga politiker denna problematik som röd tråd (ja, jag tänker på dig, Bengt Ohlsson!). Man baxnar.

Tove Jansson hade inte en framgångsrik karriär, utan flera. Hon var barnboksförfattare, illustratör, serietecknare, dramaturg, satiriker, konstnär, författare och poet. Biografins titel bygger på Tove Janssons ex libris, som var just »arbeta och älska«, de två viktigaste sakerna i hennes liv. I den ordningen.

Tove Jansson valde aldrig det hårt könsrollsdefinierade äktenskapet. Hon hade med egna ögon sett hur ett sådant hindrat hennes mor och var rädd att hamna i samma situation. Men mot förälskelser var det svårt att stå pall. Hon träffade starka män som var vana vid offentlighet och att man lyssnade till och beundrade dem. Hade hon gift sig med någon av dem hade hon blivit en finlandssvensk Karin Larsson som levt i skuggan av en man.

Jansson levde fritt, var queer innan begreppet fanns och ifrågasatte invanda tankemönster. Däremot var hon ingen fanbärare. Enligt henne var såväl partipolitik som föreningsverksamhet rent motbjudande, och hon föredrog individualitet framför kollektiv styrka. Ändå ter sig hela hennes liv som ett ställningstagande.

Det finns många knep för att ta sig an en världsberömd författare och göra den till sin. Många är de forskare som har studerat inslagen av homosexuella relationer i Tove Janssons böcker. En kristen person hittar passningar till bibliska berättelser överallt i Janssons värld. Liberalen gläds åt att hon redan i unga år lovordade friheten och individualismen. Vänstersympatisören noterar hellre att hon så gott som uteslutande levde med kommunister.

Tuula Karjalainen har haft den goda smaken att inte lägga svaren i munnen på läsarna. Biografin är gedigen och dessutom en fin läsupplevelse rakt igenom. Mumintroll, krig, familj, kärlek, konst och politik finkänsligt avhandlat utan att någon tar överhanden.

Karin Källström är juridikstuderande och utkom nyligen med Juridikboken för ideella föreningar (Idealistas Förlag).

kallstromkarin@gmail.com